Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa
Kinderbal?
Urodziny? Imieniny? Spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, znajomymi?
Podsyłam
pomysł na szaszłyki z pieca.
Podczas
gdy one właściwie same się robią, międzyczasie możemy
przygotowywać coś innego.
Są
kolorowe, w sam raz do ręki. Nie są nudne i nie są mdłe.
Przygotowałam
je ze składników najwyższej jakości i dodałam świeżego ananasa
pomiędzy warzywa, gdyż właśnie to ananas zmienia całą postać
rzeczy i pozornie "jednosmakowy" szaszłyk staje się
przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną.
Gwarantuję
Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie
rozczaruje Was na pewno!
Składniki
- gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego
- parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% )
- żółta cukinia
- zielona cukinia
- czerwona papryka
- świeży ananas
- sól i pieprz do smaku
- Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu
- patyczki na szaszłyki
Ananasa
obierz i pokrój w dużą kostkę.
Pozostałe
składniki umyj, pokrój na kawałki.
Z
parówki usuń folię, również pokrój.
Rozgrzej
piekarnik do 200-210 stopni C.
Rozwiń
ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego
brzegu.
Zacznij
od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po
kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka
itd, aż do skończenia wstążki.
Układaj
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dosmacz
solą, pieprzem i przyprawą bez chemii.
Piecz
w nagrzanym piekarniku jakieś 15 do 20 minut, zaglądaj.
Ciasto
francuskie ma spuchnąć i zezłocić się.
Warzywa
przyjemnie zmięknąć.
Możesz
podać na ciepło, możesz podać na zimno. To właściwie bez
znaczenia, gdyż w obydwu przypadkach są przepyszne, chrupiące i
nienudne!
Można
je z łatwością chwycić w rękę, bez obawy, że coś "zleci"z
wykałaczki.
Można
podawać na półmiskach skropione glassą balsamiczną .
Jeden
obok drugiego.
Lub
np.wszystkie razem w salaterce o dużej średnicy.
Próbowałam w
wysokim przeźroczystym niby-wazonie, ale nie zdaje egzaminu, gdyż
szaszłyki tłoczą się, wchodzą na siebie i nie lubią wzajemnej
bliskości. Poza tym trudno je wyciągnąć bez uszkodzenia innych
szaszłyków. Stąd pomysł na półmisek bądź szklaną miskę .
Taka
banalna przekąska sprawdza się idealnie sama, lub jako dodatek
np.do leczo bez mięsa. Nie wymaga chleba, gdyż dodatek chrupiącego
ciasta francuskiego doskonale nam go zastąpi.
Smacznego!
Świetny pomysł na pyszne szaszłyki. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :) I na pewno też były smaczne, uwielbiam ananas na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :) Super to się prezentuje. Ciasto francuskie przydaje się w kuchni nieodzownie ;) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń