Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,


Kinderbal? Urodziny? Imieniny? Spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, znajomymi?
Podsyłam pomysł na szaszłyki z pieca.
Podczas gdy one właściwie same się robią, międzyczasie możemy przygotowywać coś innego.
Są kolorowe, w sam raz do ręki. Nie są nudne i nie są mdłe.


Przygotowałam je ze składników najwyższej jakości i dodałam świeżego ananasa pomiędzy warzywa, gdyż właśnie to ananas zmienia całą postać rzeczy i pozornie "jednosmakowy" szaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną.

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno!

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,


Składniki
  • gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego
  • parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% )
  • żółta cukinia
  • zielona cukinia
  • czerwona papryka
  • świeży ananas
  • sól i pieprz do smaku
  • Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu
  • patyczki na szaszłyki
Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę.
Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki.
Z parówki usuń folię, również pokrój.

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C.
Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu.
Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka itd, aż do skończenia wstążki.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Dosmacz solą, pieprzem i przyprawą bez chemii.
Piecz w nagrzanym piekarniku jakieś 15 do 20 minut, zaglądaj.
Ciasto francuskie ma spuchnąć i zezłocić się.
Warzywa przyjemnie zmięknąć.

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Możesz podać na ciepło, możesz podać na zimno. To właściwie bez znaczenia, gdyż w obydwu przypadkach są przepyszne, chrupiące i nienudne!
Można je z łatwością chwycić w rękę, bez obawy, że coś "zleci"z wykałaczki.

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Można podawać na półmiskach skropione glassą balsamiczną .
Jeden obok drugiego.
Lub np.wszystkie razem w salaterce o dużej średnicy.

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

 Próbowałam w wysokim przeźroczystym niby-wazonie, ale nie zdaje egzaminu, gdyż szaszłyki tłoczą się, wchodzą na siebie i nie lubią wzajemnej bliskości. Poza tym trudno je wyciągnąć bez uszkodzenia innych szaszłyków. Stąd pomysł na półmisek bądź szklaną miskę .
Taka banalna przekąska sprawdza się idealnie sama, lub jako dodatek np.do leczo bez mięsa. Nie wymaga chleba, gdyż dodatek chrupiącego ciasta francuskiego doskonale nam go zastąpi.
Smacznego!

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,

Skworcu,Henryk Kania,szaszłyki,dania na imprezę,przekąski na imprezę,szybkie szaszłyki z pieca,



Komentarze

  1. Świetny pomysł na pyszne szaszłyki. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają :) I na pewno też były smaczne, uwielbiam ananas na wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale :) Super to się prezentuje. Ciasto francuskie przydaje się w kuchni nieodzownie ;) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!