Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP
Czy
mieliście kiedyś tak, że chwycił Was głód dość późno? Tak
powiedzmy po 20.00?
Ja
zazwyczaj nie jadam po 20.00 ,ale zdarza mi się zgrzeszyć, bo
jestem słaba i...zrobić sobie makaron o tej porze....
Makaron dobra
rzecz,bo szybko się robi.I jest na niego tysiące sposobów.Można
improwizować ile wlezie ,zawsze ze smacznym skutkiem.
Tak
właśnie powstał u mnie makaron wieczorny,co można zauważyć na
przykład w tym, że zdjęcia są właśnie robione na szybko i w
nocy ,szumią i są takie jakie są.
No
cóż,człowiek jest istotą słabą. Miałam się nie dzielić moimi
nocnymi poczynaniami,ale że makaron był pyszny i niezwykle prosty w
przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić.
Składniki
- czerwona cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- biała kiełbasa (opcjonalnie)
- szpinak
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy do smażenia
- Pecorino Romano DOP
- świeża bazylia
Nastaw
wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni, na oleju
kokosowym cebulę pokrojoną w pióra oraz kiełbasę pokrojoną w
plasterki. Kiedy kuchnia napełni się smakowitym zapachem, dołóż
pomidory z puszki..a po chwili dołóż szpinak i zamknij pokrywkę.
Kiedy
szpinak opadnie i zwiędnie przemieszaj go i wsyp makaron na szpinak.
Zamieszaj.
Podawaj
z tartym serem Pecorino lub Parmezanem, bazylią.
Pysznie!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMniam bardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuń