Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem
Moi
Kochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie
wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i
rybą.
Są
tacy, u mnie w domu na przykład, którzy mają ścisłą dietę.
Wrzodziejące
zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety.
Dieta
przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie
będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie.
To
dieta metodą prób i błędów.
Choroby
nikomu nie życzę.
Wywraca
świat do góry nogami.
A
jeść trzeba.
Od
chwili diagnozy, już nie jemy tak jak dawniej.
Proponuję
dziś lekko zmodyfikowaną potrawę, wykwintną w rzeczy samej,
której przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka
Zaremby.
Dokonałam
w przepisie pewnych modyfikacji, tak aby osoba z WZJG zaakceptowała
taką kombinację.
Dodam,
że obiad w tej postaci zjedliśmy wszyscy bez mrugnięcia okiem i
już wiem, co zjemy na Święta.
Składniki
- 250 g jarmużu lub młodego szpinaku
- pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- olej kokosowy extra virgin do smażenia
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól himalajska do smaku
Ugotuj
kaszę jęczmienną.
Suszone
pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż.
Czosnek
i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
Umyj
jarmuż jeśli trzeba, odetnij zdrewniałe części, zalej wrzątkiem na 4 minuty, odcedź, odstaw.
Na
dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć jarmuż, następnie
czosnek i imbir. Podsmażaj chwilkę. Dopraw gałka muszkatołową.
Kiedy jarmuż zwiędnie i będzie miękki, dodaj kaszę i suszonego
pomidora. Mieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj
naczynie do gotowania na parze, a do drugiego naczynia , najlepiej
płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy,
pojedynczo.
Szybko
wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety.
Układaj
na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod
przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty.
Podawaj
z podprażonym na suchej patelni białym sezamem.
Danie
jest niezwykle pyszne i powiem szczerze, że ostatnio dość często
gości u nas na stole, z powodu mamy, która pomimo ,że chora na
WZJG , chce zjeść coś innego niż papki , czy płyny.
Przy
WZJG takie dwa pierożki-krokiety są tolerowane dość dobrze i
nie szkodzą. Kaszę jęczmienną śmiało możecie zastąpić kaszą
jaglaną, gdyż tak nawet jest w oryginalnym przepisie. Podmieniłam
kasze , gdyż chciałam zobaczyć czy jęczmienna będzie akceptowana
przy WZJG.
Udało
się.
Było
zdrowo, pysznie i na temat.
Spróbujcie!
Wszsytko co bardzo lubie w świetnej formie :)
OdpowiedzUsuńWow! Dla mnie to danie to kompletnie nieznana propozycja. Fajnie się prezentują. Chciałabym ich spróbować. Ciekawe jak smakują. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń