Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego


Moi Kochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i rybą.
Są tacy, u mnie w domu na przykład, którzy mają ścisłą dietę.


Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety.
Dieta przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie.
To dieta metodą prób i błędów.
Choroby nikomu nie życzę.
Wywraca świat do góry nogami.
A jeść trzeba.
Od chwili diagnozy, już nie jemy tak jak dawniej.
Proponuję dziś lekko zmodyfikowaną potrawę, wykwintną w rzeczy samej, której przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby.
Dokonałam w przepisie pewnych modyfikacji, tak aby osoba z WZJG zaakceptowała taką kombinację.
Dodam, że obiad w tej postaci zjedliśmy wszyscy bez mrugnięcia okiem i już wiem, co zjemy na Święta.

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego

Składniki
  • 250  g jarmużu lub młodego szpinaku
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól himalajska do smaku

Ugotuj kaszę jęczmienną.
Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż.
Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij zdrewniałe części, zalej wrzątkiem na 4 minuty, odcedź, odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć jarmuż, następnie czosnek i imbir. Podsmażaj chwilkę. Dopraw gałka muszkatołową.
Kiedy jarmuż zwiędnie i będzie miękki, dodaj kaszę i suszonego pomidora. Mieszaj i odstaw do ostygnięcia.

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego

Przygotuj naczynie do gotowania na parze, a do drugiego naczynia , najlepiej płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy, pojedynczo.
Szybko wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety.
Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty.

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego

Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem.
Danie jest niezwykle pyszne i powiem szczerze, że ostatnio dość często gości u nas na stole, z powodu mamy, która pomimo ,że chora na WZJG , chce zjeść coś innego niż papki , czy płyny.
Przy WZJG takie dwa pierożki-krokiety są tolerowane dość dobrze i nie szkodzą. Kaszę jęczmienną śmiało możecie zastąpić kaszą jaglaną, gdyż tak nawet jest w oryginalnym przepisie. Podmieniłam kasze , gdyż chciałam zobaczyć czy jęczmienna będzie akceptowana przy WZJG.
Udało się.
Było zdrowo, pysznie i na temat.

Spróbujcie!

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,papier ryzowy,skworcu,szpinak,kasza jeczmienna,co jesc przy wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego

Komentarze

  1. Wszsytko co bardzo lubie w świetnej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Dla mnie to danie to kompletnie nieznana propozycja. Fajnie się prezentują. Chciałabym ich spróbować. Ciekawe jak smakują. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!