Fasola mung w pomidorach z jajkiem na pożywne śniadanie
Bardzo
szybkie danie, pożywne i ładujące baterie na długo.
Nieskomplikowane.
Doda
energii i siły.
Fasola
mung nie jest ciężkostrawna.
Składniki
- jaja
- pomidory krojone z puszki
- bazylia
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Fasolę
mung zalej zimna wodą, zostaw na noc. Na drugi dzień odlej wodę i
wypłucz fasolę.
Ugotuj
ją na parze lub w wodzie ,ale tak ,by się nie rozleciała.
Na
dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wylej pomidory z
puszki, dodaj czosnek, bazylię, duś.
Możesz
dosmaczyć oliwą z oliwek,dodaj fasolę, wymieszaj.
Wbij
jaja na gotowy sos z fasolą.
Przykryj
pokrywką. Pozwól białku ściąć się całkowicie.
Podawaj
skropione oliwą z oliwek.
Jest
to jedyny typ fasoli ,po którym nie mam wzdęć i innych problemów.
Warto
używać jej również do sałatki jarzynowej zamiast groszku
zielonego.
Smacznego!
Wygląda apetycznie. Jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń