Zupa pomidorowa z mintajem

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,


Dziś przygotowałam migiem bardzo szybką i zdrową zupę pomidorową, z dodatkiem batata ,marchewki i smażonego mintaja. W oryginale Marek Zaremba proponuje filet dorsza bez skóry. Ja wykorzystałam mintaja wysokiej jakości, gdyż spoczywał w mojej zamrażarce i oczekiwał na swoja kolej .


Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks,kolejny krok". Książka pełna zdrowych i smakowitych dań o holistycznym zabarwieniu.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

Zupa robi się dość szybko.

Składniki
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni batat ( to mój pomysł )
  • czerwona cebula pokrojoną w pióra
  • 2 ząbki czosnku posiekanego drobno
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta kurkumy
  • sól morska lub himalajska
  • filet z dorsza bez skóry lub jak u mnie mintaj
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru utartego na drobnej tarce
  • tłuszcz do smażenia u mnie Rama smaż jak szef kuchni, dwa rodzaje
rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,


Rozgrzej szeroki rondel. Dodaj tłuszcz do smażenia.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

 Poczekaj ,aż nabierze odpowiedniej temperatury. Wsyp cebulę i czosnek ,dodaj kurkumę, smaż około 3 minut. Następnie dodaj pomidory, tymianek,estragon, marchewkę i batata.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

Dosmacz solą , zamieszaj i gotuj około 10-15 minut.
Zblenduj na krem.
Dorsza potnij na kawałki, dopraw solą, startym imbirem,skórką z cytryny i podsmaż.

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

 Serwuj z ugotowaną zupą oczywiście na zdrowie.
Jeśli czujecie się wychłodzeni, zwiększcie ilość imbiru!
Idealna na obiad, super na kolację!

Smacznego!

rama smaż jak szef kuchni,skworcu,dorsz,zupa pomidorowa krem pomidorowy,marek zaremba,jaglany detoks kolejny krok,pascal brodnicki,zupa z batatem,

Komentarze

  1. Bardzo apetyczna zupka. Uwielbiam pomidorową a z rybą to super pomysł 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam pomidorówki z rybą. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidorowa z rybą to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja na pyszną zupkę. Lubię pomidorową I mintaja, więc chętnie połączę ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita i aromatyczna. Robię podobną i u mnie to jest zupa rybna z pomidorami. Ale co dom, to zupa. Delektuj się!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu zupka wygląda bardzo apetycznie I powiem Ci że takiej jeszcze nie jadłam. Narobiłaś mi ochrony, ale ja zamiast mintaja włożę dorsza :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!