Mini roladki – szybka przekąska na karnawał ... i nie tylko!
Czas
karnawału to czas zabawy, spotkań, posiedzień . To czas kiedy
częściej się odwiedzamy, przebywamy ze sobą. A co za tym idzie
jemy, przekąszamy i podgryzamy.
Przygotowałam
dzisiaj coś efektownego, pysznego, do ręki.
Coś co można złapać i zjeść na raz. Smakowity kęsek w szynce.
Rozpływający się w ustach serek szczypiorkowy, ogórek konserwowy
i papryka. Kila składników i mamy naprawdę pysznie i efektownie
podane! Dużą rolę odgrywa tutaj pasta- aromatyczne szczypiorkowe
smarowidło, którym wypełnimy roladę.Posłuży ona również za
lepiszcz całości. Przepis na pastę znajdziecie POD TYM LINKIEM.
A
oto składniki na mini roladki
- szynka włoska HAŃDEREK
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- pasta szczypiorkowa z fetą , przepis W TYM MIEJSCU
- czarne oliwki
- opcjonalnie listki szpinaku
- szczypiorek ( do pasty i do wiązania roladek )
Najpierw
przygotuj składniki. Usuń skórkę z papryki konserwowej i pokrój
ja na paski. Ogórka konserwowego pokrój na słupki.Czarne oliwki
przekrój na pół, a szynkę pokrój w cienkie plastry.
Każdy
plaster szynki posmaruj pastą szczypiorkową z serem feta
Ułóż
w ten sposób paprykę,ogórka i oliwki. Możesz,ale nie musisz dać
listki szpinaku.
Zwijaj
w rulon. Każdy przekrój na pół. Jeśli ma być efektownie i
równo, odetnij również brzegi roladki tak ,aby powstały
"paczuszki".
Każdą
paczuszkę przewiąż szczypiorkiem.
Podawaj
schłodzone ,jako przekąska samodzielna lub
z
pieczywem,krakersami czy grissini.
Udanego
imprezowania!
Smacznego
świętowania!
Narobiłaś mi niezłego smaka na te roladki. Idealna przekąska, gdy akurat mają nas odwiedzić goście :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - myślę że będą hitem na moim imprezowym stole :)
OdpowiedzUsuńJa już je zrobiłam i powiem, że są zarówno smaczne jak i pięknie wyglądają😋!!
OdpowiedzUsuńTak, to pyszna przekąska. Kiedyś królowała na imprezowych stołach. Warto wrócić do tych smaków.
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na efektowne I smaczne przekąski nie tylko w czasie karnawału! Takie małe "co nieco" przyda się zawsze. Łapię przepis I dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń