Grillowana cukinia z sosem pietruszkowym , granatem i czarnuszką
Kochani,
wspaniała przystawka, delikatna kolacja. Doskonale nawilża,
dostarcza dużo błonnika pokarmowego. Idealna dla osób cierpiących
na zaparcia.
Przepis
pochodzi z książki "Jaglany detoks,kolejny krok" Marka
Zaremby. W oryginale jest podana cukinia i bakłażan. W moim
przepisie jest tylko cukinia. Nie zaufałam bakłażanom ,które
leżały w sklepie.
Składniki
- cukinia
- ziarenka granatu
- sól morska bądź himalajska różowa
- 3 łyżki oliwy
Do
sosu
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
- łyżka oliwy
- mały ząbek czosnku
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- łyżeczka syropu z agawy
- szczypta mielonego kardamonu
- sok z połowy cytryny
Cukinię
umyj. Pokrój w plastry. Wrzuć do miski, skrop oliwą, cytryną i
dosmacz solą. Wymieszaj.
Patelnię
grillową dobrze rozgrzej.Usmaż na patelni grillowej.
Przełóż na
półmisek/talerz.
Teraz
przygotuj sos pietruszkowy.
Zmiksuj
wszystkie składniki.
Spróbuj
i dopraw według uznania.
Warzywa
polej sosem, udekoruj ziarnkami granatu i posyp czarnuszką. Nie
zapomnij skropić warzyw oliwą z oliwek.
Naturalnie,
zdrowo,pysznie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!