Fusilli z papryką, szpinakiem i pomidorami
Danie
szybkie na szybki piątek. To oczywiście makaron. To danie zawsze
się sprawdzi.
U
mnie makaron to baza, a poza tym moje makaroniary przełkną każdy
typ makaronu. Mają to we krwi. Ten makaron powstał z tego co miałam
w lodówce.
Składniki
- kilka papryk igołomskich
- szpinak baby
- puszka pomidorów
- ząbek czosnku
- pół czerwonej cebuli
- spora ilość tartego parmezanu
- spora ilość liści bazylii
- garść świeżego majeranku
- opcjonalnie boczek pokrojony w kostkę
- olej kokosowy do smażenia
- ulubiony makaron, najlepiej 100% durum
Wrzuć
makaron na wrzątek, a między czasie podsmaż na oleju kokosowym
cebulę pokrojona w piórka oraz czosnek. Dodaj boczek i pokrojoną w
kawałki paprykę igołomską. Zamknij pokrywę i duś. Po chwili
dodaj pomidory w puszce , majeranek i gotuj.
Wsyp
szpinak i duś na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż
opadnie.
Dosmacz
solą, pieprzem.
Wymieszaj
z makaronem. Serwuj z parmezanem i dużą ilością świeżej
bazylii.
Obiad
gotowy!
Mniam uwielbiam makaronowe Dania 😃
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń