Złociste fusilli w pomidorach z pieczarkami i szynką włoską-zapiekanka
Pyszny,
soczysty i mocno aromatyczny makaron w sam raz na obiad lub
wcześniejszą kolację . Idealny po odgrzaniu na drugi dzień i
nawet na trzeci, stąd warto zrobić go po prostu więcej.
Moje
dzieci przepadają za makaronem i nie ukrywam, każdy talerz makaronu
w moim domu jest inny i nigdy się nie powtarza.
Składniki
- fusilli u mnie 500 g
- 500 g pieczarek podsmażonych z cebulką, solą morską i ziołowym pieprzem
- spory kawałek gotowanej włoskiej szynki
- opcjonalnie kawałek zielonej papryki
- polpa di pomodoro con basilico , z włoskiego tygodnia w LIDL
- sos kielecki meksykański cały słoiczek (fantastyczny sos, podkręci całość)
- spora ilość świeżej bazylii
- porządna łyżka serka homogenizowanego naturalnego typu Bieluch
- oliwa z oliwek
- ser żółty
- parmezan
- olej z ostropestu tłoczony na zimno
- czosnek , sporo jeśli lubisz
Najpierw
podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą, pieprzem, solą.
Odstaw na bok.
Rozgrzej
dużą patelnię, dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju
kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę. Dołóż
pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Wylej puszkę
pomidorów i dodaj sporo bazylii.
Zamknij pokrywkę i duś. Już
możesz gotować makaron.
Do
gotującego się sosu dodaj słoiczek sosu kieleckiego meksykańskiego
i łyżkę serka.
Wymieszaj, wyłącz sos.
Makaron
odcedź. Wymieszaj z sosem. Dużą brytfannę wysmaruj oliwą z
oliwek .Wysyp makaron w sosie, rozprowadź po formie. Posyp obficie
serem żółtym tartym na grubych oczkach.
Parmezan
zostaw przed samym podaniem.
Włóż
do piekarnika i zapiekaj około 20-30 minut w 160 stopniach, tak aby makaron nie
stwardniał z wierzchu i aby ser fajnie się rozpuścił.
Podawaj
ze świeżą bazylią , olejem z ostropestu (otwarty olej przechowuj w lodówce) i tartym parmezanem.Powiem tak, super smakuje
również odgrzany na...trzeci dzień!
Buon
appetito!
Wspaniałe danie dla każdego :-)
OdpowiedzUsuń