Kajmakowy sernik kremowy

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,


Jeśli ktoś nie wie, co oznacza termin "sernik, który rozpływa się w ustach", to w tym wypieku znajdzie definicję tego stwierdzenia. Sernik jest pyszny, leciutki, nieskomplikowany, im dłużej leży w lodówce ,tym lepiej smakuje. Ma piękną miodową barwę, a fakt, że jest pieczony w kąpieli wodnej ,dodaje mu lekkości i puszystości. 

Wprowadziłam lekkie modyfikacje.
Przepis z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej.

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Składniki na spód
  • 150 g ciasteczek maszynkowych śmietankowych Brześć
  • 70 g masła

Składniki na masę serową
  • 500 g twarogu z wiaderka u mnie ROTR
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka kajmaku
  • 3 jaja
  • 50 g cukru pudru
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 0,5 l mleka)

Dodatkowo do polewy
  • śmietanka 36% u mnie ROTR
  • masło u mnie ROTR
  • kakao
  • opcjonalnie beziki do dekoracji

Okrągła tortownica o średnicy ok.24 cm

Ciasteczka zmiksuj w blenderze na piasek, rozpuść masło i do ciepłego wsyp je i wymieszaj dokładnie.

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Dno tortownicy wyłożyć papierem, a następnie zacisnąć obręcz, obciąć wystający papier. Brzegi posmarować np.olejem kokosowym i posypać mąką .
Ciastka z masłem wyłożyć na dno i ugnieść tworząc spód sernika.
Wstawić do lodówki.
Twaróg z wiaderka, serek mascarpone oraz puszkę masy kajmakowej włożyć do misy.
Zmiksować na gładką masę.


Dodać jaja, cukier puder i budyń w proszku. Zmiksować na jednolitą masę, krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód, uwaga : jest rzadka!
Piec w nagrzanym piekarniku w kąpieli wodnej ( na dnie piekarnika postaw żaroodporne naczynie z wrzątkiem ) ok. 60 min.w temperaturze 180 stopni. Masa powinna być ścięta na górze, w środku może być miękka- nie szkodzi- po kilku godzinach w lodówce stwardnieje. Warto upiec dzień wcześniej ,aby przed podaniem sernik poleżał całą noc w lodówce.
Kiedy sernik się upiecze, wyłączyć piekarni, uchylić drzwiczki i pozostawić go tam jeszcze do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować polewę. Dwie łyżki masła, dwie łyżki kakao, dwie łyżki cukru i dwie łyżki śmietanki 36% włożyć do garnka i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie polewa. Gorącą rozsmarować na wierzchu sernika. Opcjonalnie przykleić beziki dookoła i zetrzeć jednego bezika po wierzchu.

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień podałam na śniadanie z cappuccino na śmietance 36%, z kardamonem i cynamonem.

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Palce lizać!
Delizioso! 

Smacznego!

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Brześć,ROTR, Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie,sernik puszysty, latwy sernik,sernik bez spodu,sernik kajmakowy,wypieki na święta,najprostszy sernik,

Komentarze

  1. Zjadlam bym kawałeczek takiego serniczka ,u mnie też dziś sernik na blogu

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawał pyszności, idealny na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Uwielbiam serniki z polewą czekoladową

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sernik Kasiu. :) Uwielbiam wszystkie serniki, a kajmakowego jeszcze nie piekłam. Kąpiel wodna bardzo im służy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny!
    Poproszę choć okruszek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniałaś mi, ze dawno już nie piekłam sernika. No i przepadłam! Musze upiec Twój!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniczki szczególnie takie wilgotne, twój wygląda obłędnie😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda po prostu bajecznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!