Kasza jaglana ze szpinakiem, burakiem liściowym w pomidorach
Wspaniałe
danie dla osób zmagających się z dolegliwościami trawiennymi.
Kurkuma i czarnuszka idealnie usuwają śluz, dlatego też dla osób
walczących z infekcjami, taki posiłek będzie idealny.
Przepis
z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks...kolejny krok".
Robię to danie zwłaszcza kiedy potrzebuję odrobiny mocy, a
zarazem lekkości.
Składniki
- 2 szklanki szpinaku
- 1 szklanka (lub więcej) ugotowanej na sypko kszy jaglanej
- pomifory koktajlowe
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- OLEJ KOKOSOWY extra virgin do smażenia
- 2 małe ząbki czosnku
- sól morska lub himalajska do smaku
- pół łyżeczki czarnuszki do dekoracji
- burak liściowy
Umyj
szpinak i odcedź na sitku,pomidorki przekrój na pół.
Na
patelni rozgrzej olej kokosowy.
Na rozgrzany wrzuć szpinak i chwilkę
podsmażaj ,aż opadnie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek,
dosmacz solą, gałką oraz kurkumą.
Wrzuć
pomidorki. Podsmażaj chwilkę, wymieszaj, dodaj ugotowaną kaszę
jaglaną. Udekoruj czarnuszką i podawaj z burakiem liściowym.
Na
zdrowie!
Kasiu - taką kaszę mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację... na deser też bym nie pogardziła. Zdecydowanie to moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się ,skąd o tej porze roku wziąć buraki liściowe. Sądząc po zdjęciach ktoś je jednak hoduje i sprzedaje, jak np. bazylię, czy inne zioła.
OdpowiedzUsuńLubię kaszę jaglaną... spróbuję