Pappadrelle z łososiem i cukinią w śmietanie
Proponuje
bardzo szybki, aromatyczny obiad, bądź kolację!
Dodatek
do makaronu zrobicie zanim ugotują się pappadrelle.
Najprostsze
i najszybsze makarony mają najlepszy smak.
Składniki
- makaron pappadrelle
- cukinia baby (ilość zależy od Was)
- kawałek wędzonego łososia (np.filet) pokrojonego dość drobno
- natka pietruszki
- ser pecorino
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 36%
- oliwa z oliwek
- około 3 ząbków czosnku, może być więcej
Nastaw
wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na
dużej ciężkiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony w
plasterki czosnek i pokrojoną w półplasterki cukinię.
Smaż
pod przykryciem, dodaj po chwili kawałki łososia , dosmacz solą i
pieprzem.
Międzyczasie
ugotuj makaron, odcedź.
Do
usmażonej cukinii z łososiem wróć, dodając do całości śmietanę
36 %. Nie czekaj ,aż zacznie się gotować, ale dodaj pappadrelle i
wymieszaj energicznie, aż cały makaron oblepi się śmietanką.
Dosmacz
pieprzem w razie czego. Wsyp tartego sera owczego.
Podawaj
z natką pietruszki.
Pyszne,
kremowe danie w sam raz do lampki wina!
Przed podaniem spryskaj oliwą z oliwek !
Znam bardzo podobny przepis, ale chętnie spróbuję trochę urozmaicenia :) Uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie w każdej wersji ;-) Urozmaicenia dodają nam pikanterii w życiu, pozdrawiam ;-)
Usuń