Zupa pomidorowa na kaczce


zupa pomidorowa, woj len oleje,sklep z olejami,rosół z kaczki,jak ugotować rosół,olej lniany,właściwoścci oleju lnianego,katarzyna franiszynluciano,z kuchni do kuchni,najlepszy przepis na rosol z kaczki,

Zupy pomidorowe w Polsce jedzone są zazwyczaj w poniedziałki , gdyż w większości domów, w niedzielę podaje się rosół. Zupa pomidorowa jest konsekwencją niemal każdej smacznej niedzieli. U mnie powstała pyszna pomidorowa. Na rosole z wiejskiej kaczuchy, z dodatkiem komosy ryżowej, młodego groszku i czerwonych ziemniaków. I choć dzisiaj nie mamy poniedziałku, mamy zupę na rosole!
 Komosa i groszek zostały mi Z TEGO PRZEPISU w ilości dużej szklanki
Ani to zjeść samodzielnie, ani się tym podzielić...Skończyły w zupie!
Możesz pominąć te dwa składniki, choć dzięki nim zupa na pewno jest bardziej odżywcza.
zupa pomidorowa, woj len oleje,sklep z olejami,rosół z kaczki,jak ugotować rosół,olej lniany,właściwoścci oleju lnianego,katarzyna franiszynluciano,z kuchni do kuchni,najlepszy przepis na rosol z kaczki,


Składniki
  • wiejska kaczka
  • porcja jarzyn rosołowych
  • kilka czerwonych ziemniaków (mogą być inne rzecz jasna)
  • ugotowana komosa ryżowa czarna+młody mrożony groszek (groszek koniecznie, jest pięknie zielony, ożywia zupę)
  • OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO
  • butelka pomidorów najlepiej PASSATA RUSTICA z kawałeczkami pomidorów
  • dużo siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

zupa pomidorowa, woj len oleje,sklep z olejami,rosół z kaczki,jak ugotować rosół,olej lniany,właściwoścci oleju lnianego,katarzyna franiszynluciano,z kuchni do kuchni,najlepszy przepis na rosol z kaczki,


Umyj kaczkę, podziel na porcje i wrzuć do dużego garnka, dodaj porcję rosołową jarzyn odpowiednio umytą i pokrojoną, zalej zimną wodą. Przykryj garnek, daj na średni gaz i..uzbrój się w cierpliwość. Rosół powinien pyrkać kilka godzin.Międzyczasie pokrój obrane ziemniaki w kostkę i ugotuj al dente osobno.Odcedź, odstaw.
Po kilku godzinach wyciągnij mięso i jarzyny z rosołu , zostaw sam wywar. Do osobnego naczynia możesz dać trochę mięsa, które obskubiesz z ugotowanej kaczki, wszystkie jarzyny, trochę wywaru i...zblenduj wszystko na krem. Świetny sposób na dzieci, które żują i trzymają mięso kilka godzin w buzi. Całość wlej do rosołu i niech delikatnie pyrka. Dodaj pomidory z butelki, wymieszaj, dosmacz solą, pieprzem.
Kiedy uznasz, że wszystko gotowe, dodaj ugotowane ziemniaki, komosę i groszek oraz całą masę zielonej pietruszki.
zupa pomidorowa, woj len oleje,sklep z olejami,rosół z kaczki,jak ugotować rosół,olej lniany,właściwoścci oleju lnianego,katarzyna franiszynluciano,z kuchni do kuchni,najlepszy przepis na rosol z kaczki,

zupa pomidorowa, woj len oleje,sklep z olejami,rosół z kaczki,jak ugotować rosół,olej lniany,właściwoścci oleju lnianego,katarzyna franiszynluciano,z kuchni do kuchni,najlepszy przepis na rosol z kaczki,

Przed podaniem każdemu dolej około łyżki oleju lnianego.Olej lniany jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 stał się ostatnio jednym z podstawowych komponentów diet oczyszczających i zachowujących organizm w dobrej formie. Posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a jego długotrwałe stosowanie może przyczynić się nawet do walki z chorobami nowotworowymi.
Na zdrowie!

zupa pomidorowa, woj len oleje,sklep z olejami,rosół z kaczki,jak ugotować rosół,olej lniany,właściwoścci oleju lnianego,katarzyna franiszynluciano,z kuchni do kuchni,najlepszy przepis na rosol z kaczki,



Komentarze

  1. Czy można pominąć komose ryżowa lub zastąpić czymś inn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne ,że można pominąć, komosa i groszek są tu tylko przez przypadek ;-)

      Usuń
  2. Kasiu, uwielbiam pomidorową na kaczce!
    Chcę!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co? Musze Ci to powiedzieć: nie lubię wchodzić tutaj! Bo zawsze od razu robię się głodna jak wilk! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pomidorową, więc z Twojego przepisu na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa wersja pomidorowej, bardzo świeżo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja :-) u mnie pomidorowa TYLKO na wywarze z warzyw, zawsze gotowana na świeżo - jakoś ta na rosole mi nie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pomidorówkę absolutnie pod każdą postacią :) U Nas pomidorowa rzadko kiedy w poniedziałek, za to bardzo często w trakcie tygodnia! Pyszna wersja :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłem zazwyczaj na kurze... Zastanawiam się czy posmakuje mi kaczka.
    Pięknie wygląda zielony groszek.

    OdpowiedzUsuń
  9. W Polsce teraz jakoś odeszło się od kaczki, tym bardziej przepis wydaje się ciekawy i niebanalny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na kaczce,gęsi lub indyku-polecam!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!