Kiełbaski białe ze szpinakiem, w winie , z suszonymi pomidorami i dymionym masłem


dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,


Pyszna i nadzwyczaj aromatyczna propozycja dla ludzi nie lubiących dużej ilości składników ,ale lubiąca z kolei odważnie łączyć nowe smaki i ciekawe zapachy.
Przepis nad zwyczaj lekki i wykwintny. Potrzebujemy konkretnych składników, siano jest tutaj bardzo ważne.

 Będziemy dymili masło. Bez tego procesu danie w sumie nie będzie miało tego przekazu co powinno.

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

Składniki
  • opakowanie kiełbasek białych u mnie Henryk Kania
  • małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub najlepiej szpinak świeży
  • ok. 120 ml białego wytrawnego wina, u mnie portugalskie
  • 100 g cebulek perłowych
  • 1 cukinia baby
  • 2 łyżki miodu
  • garść siana
  • 100 g masła
  • dwie łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z zalewy
  • sól i pieprz do smaku
dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

Najpierw musimy odymić masło. Przygotowujemy garnek, wkładamy do niego siano, masło na talerzyku i podpalamy, zamykamy pokrywę i trzymamy masło około 20 minut.

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

Międzyczasie zajmujemy się kiełbaskami. Musimy je sparzyć i ściągnąć osłonkę. Kroimy na kawałki. Cebulki odsączamy z zalewy i wkładamy do garnka z miodem. Karmelizujemy. Na szeroką patelnie wylewamy cebulki z miodem, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusimy na dużym ogniu podlewając od czasu do czasu winem.

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

 Aromat, który poczujecie jest fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione masło.
Dusimy, zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem.
Danie proste ,ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe? Koniecznie!
Smacznego!

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,

dymione masło,kiełbaski białe w winie,dania na winie,szpinak z kiełbasą białą,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania świąteczne,karmelizowane cebulki,szybki obiad,henryk kania,biedronka,


Komentarze

  1. To musi być pyszne!
    Z banalnych kiełbasek uczyniłaś wykwintne danie.
    Zapraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak i suszone pomidory to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poraz kolejny jestem zaskoczona przepisem 😊 bardzo tu u Ciebie smacznie 😊 coś "podkradne" 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja, dotychczas szpinak i pomidory łączyłam z kurczakiem lub boczkiem ale właśnie podsunęła mi dobry pomysł na białe kiełbaski 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! ale czary w Twojej kuchni - myślę, że to danie smakuje nieziemsko <3

    OdpowiedzUsuń
  6. dymione masło!? zachwycilo mnie to!

    OdpowiedzUsuń
  7. To Ci dopiero pomysł :) żeby z kiełbasy i kilku składników zrobić taką ucztę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeeej! ale wyśmienite połączenie ciekawych smaków! :) Zainspirowałaś mnie do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się wybornie! Aż zgłodniałam :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!