Kiełbaski białe ze szpinakiem, w winie , z suszonymi pomidorami i dymionym masłem
Pyszna
i nadzwyczaj aromatyczna propozycja dla ludzi nie lubiących dużej
ilości składników ,ale lubiąca z kolei odważnie łączyć nowe
smaki i ciekawe zapachy.
Przepis
nad zwyczaj lekki i wykwintny. Potrzebujemy konkretnych składników,
siano jest tutaj bardzo ważne.
Będziemy dymili masło. Bez tego
procesu danie w sumie nie będzie miało tego przekazu co powinno.
Składniki
- opakowanie kiełbasek białych u mnie Henryk Kania
- małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub najlepiej szpinak świeży
- ok. 120 ml białego wytrawnego wina, u mnie portugalskie
- 100 g cebulek perłowych
- 1 cukinia baby
- 2 łyżki miodu
- garść siana
- 100 g masła
- dwie łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z zalewy
- sól i pieprz do smaku
Najpierw
musimy odymić masło. Przygotowujemy garnek, wkładamy do niego
siano, masło na talerzyku i podpalamy, zamykamy pokrywę i trzymamy
masło około 20 minut.
Międzyczasie
zajmujemy się kiełbaskami. Musimy je sparzyć i ściągnąć
osłonkę. Kroimy na kawałki. Cebulki odsączamy z zalewy i wkładamy
do garnka z miodem. Karmelizujemy. Na szeroką patelnie wylewamy
cebulki z miodem, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, suszone
pomidory oraz kiełbasę. Całość dusimy na dużym ogniu podlewając
od czasu do czasu winem.
Aromat, który poczujecie jest
fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione
masło.
Dusimy,
zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem.
Danie
proste ,ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe?
Koniecznie!
Smacznego!
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZ banalnych kiełbasek uczyniłaś wykwintne danie.
Zapraszam się!
szpinak i suszone pomidory to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPoraz kolejny jestem zaskoczona przepisem 😊 bardzo tu u Ciebie smacznie 😊 coś "podkradne" 😍
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, dotychczas szpinak i pomidory łączyłam z kurczakiem lub boczkiem ale właśnie podsunęła mi dobry pomysł na białe kiełbaski 👍👍👍
OdpowiedzUsuńwow! ale czary w Twojej kuchni - myślę, że to danie smakuje nieziemsko <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie! 😊
OdpowiedzUsuńdymione masło!? zachwycilo mnie to!
OdpowiedzUsuńTo Ci dopiero pomysł :) żeby z kiełbasy i kilku składników zrobić taką ucztę :)
OdpowiedzUsuńjeeej! ale wyśmienite połączenie ciekawych smaków! :) Zainspirowałaś mnie do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie! Aż zgłodniałam :*
OdpowiedzUsuń