Makaron z cukinią i serem Gorgonzola
To
chyba jeden z najprostszych dań makaronowych, pełen aromatu i
smaku. Parę składników i elegancki obiad gotowy.
Powstał
nagle, po tym jak znalazłam w lodówce trzy małe cukinie i kawałek
sera Gorgonzola . Nastąpiło olśnienie, gdyż
kiedyś coś takiego jadłam u przyjaciół w Neapolu! Różnica
między moim daniem ,a daniem, które zrobił Raffaele jest taka, iż
Raffaele dodał cukinii surowej,bezpośrednio tartej do makaronu .
Mając
na uwadze niewiadome pochodzenie mojej cukinii, wolałam ja lekko
termicznie przetworzyć.
Składniki
- makaron u mnie kokardki
- olej kokosowy lub/i oliwa z oliwek
- trzy malutkie cukinie baby
- łyżeczka certyfikowanego suszonego czosnku niedźwiedziego
- kawałek Gorgonzola D.O.P (Certyfikat D.O.P. to Chroniona Nazwa Pochodzenia, co w praktyce oznacza, że ser jest produktem lokalnym i wszystkie fazy produkcji przeszedł na określonym obszarze. Oznaczenie D.O.P, którego warto wypatrywać na sklepowych półkach, daje gwarancję najwyższej jakości oraz niezapomnianych doznań smakowych )
- Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
Zagotuj
wodę, wsyp makaron i postępuj według instrukcji z opakowania.
Międzyczasie rozgrzej łyżkę oliwy z łyżką oleju kokosowego na
dużej , ciężkiej patelni. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach,
wsyp na patelnię, posól. Dodaj czosnek niedźwiedzi, przykryj , duś
chwilkę.
Po
około 5 minutach dodaj ser.
Niech
się rozpuści.
Makaron
odcedź i wsyp na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj, posyp
tartym serem. I obiad gotowy. Całość przygotujesz w mniej więcej
15 minut.
Z
białym winem- wyśmienite!
Buon
appetito!
ooo napweno spóbuje. kupiłam cukienie i nie miałam na nią pomysłu. kocham dania z makaronem. Cukinia mimo, że nie ma smaku, to czosnek niedźwiedzi na pewno podkręcił smak dania...pzdr
OdpowiedzUsuń