Pasta degli avanzi


pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem


...czyli jednym słowem makaron z resztek!
Kuchnia resztkowa zapewnia wiele smakowitych i banalnie prostych dań !
Tak, robię to, i po pierwsze: nieźle się przy tym bawię, po drugie:jestem z siebie dumna!


42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – wynika z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności. Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE .


pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

Mój obiad powstał z tego ,co pozostało w lodówce. Z zupy, której nie podzieliłabym już między nikogo, z jednej kiełbasy białej pieczonej na grillu oraz... Zobaczcie sami!

Składniki
  • gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole
  • porządny kawałek sera BRIE
  • 1 kotlet mielony z indyka
  • 1 biała kiełbasa z grilla
  • około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g)
  • bazylia świeża z doniczki
  • duża ilość tartego parmezanu
  • makaron penne
  • oliwa z oliwek
pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

Posprzątałam lodówkę. Po prostu.
Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę oraz tego jednego kotlecika mielonego. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek, wrzuciłam mięso oraz szpinak. 

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem


Dosmaczyłam lekko solą i pieprzem.
Zupę zmiksowałam , ale nie na krem. Dodałam do niej BRIE, rozpuściłam. 

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem


pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem



Odcedziłam makaron, wlałam "sos" , który powstał z zupy (w sumie wzbogacona zupa o ser BRIE smakuje nieźle!) , dodałam szpinak z mięskiem, wymieszałam. Przed podaniem rzecz jasna sporo parmezanu. Idealnie wkomponuje się też Grana Padano lub Pecorino Romano!

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

Zróbcie czystkę w lodówce, będziecie z siebie dumni!
I tak co nie było podzielne między nikogo, znalazło drugie życie i podzielone zostało między 6 osób!
Było pysznie!

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!