Biszkopt stracciatella z borówkami w mascarpone. Idealny do kawy.
Kawa
może być największym spożywczym darem, jakim współcześnie
dysponujemy. Czy znasz inny równie pyszny napój, który każdego
ranka konsekwentnie dawałby Ci tyle optymizmu?
Nawet jeśli unikasz
ćwiczeń lub niewłaściwie się odżywiasz, możesz skorzystać z
szansy na wykorzystanie potencjału kawy. A do kawy wiadomo: pyszne
ciasto, które przeniesie Cię do klimatycznej włoskiej kawiarenki
nad brzegiem turkusowego morza. Pachnie wakacjami, słońcem i
dobrym samopoczuciem. We Włoszech, szczególnie na Sycylii pijałam
kilka małych espresso dziennie. Czułam się wyśmienicie, nie tylko
dlatego ,że piłam kawę, ale w głównej mierze dlatego, że piłam ją zawsze z kimś wyjątkowym.
O
tym ,jak dobre ciasto i pyszna kawa ,potrafią działać cuda, nie
trzeba nikogo przekonywać. Dzięki dziesiątkom lat badań medycznych
przeprowadzanych na całym świecie odkryto, że pradawny napój jest
w istocie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Kawa to
najpopularniejszy napój zaraz po wodzie. Wpływa pozytywnie na
zdrowie psychiczne , wzmacnia wydajność organizmu, wspomaga
odchudzanie i wspiera w walce z najgroźniejszymi chorobami naszych
czasów: schorzeniami serca, cukrzycą, rakiem oraz chorobami
neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Nowe
badania udowodniły , że nasz ukochany codzienny rytuał picia
gorącej, aromatycznej ,pysznej kawy jest dla nas zdrowszy , niż
myśleliśmy. Kawa
przez niektórych uważana jest jednak za niezdrową. Czy
rzeczywiście tak jest? Odkryj sekrety kawy i zobacz, co do
powiedzenia na jej temat ma autor książki "KAWA DLA ZDROWIA" .
To również PORADNIK , który pomoże zrozumieć, jak wykorzystać zdrowotne walory kawy.
Podczas czytania każdy dowie się też, jak z pomocą kawy
odzyskiwać utraconą energię, poprawiać sprawność mózgu, a
nawet... tracić na wadze! Podczas pisania tego artykułu...piłam
kawę :-)
I
jadłam ciasteczko. Pyszne ciasteczko....
Oto
przepis na wyjątkowe, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które
przeniesie Was do Włoch.
Będziesz
potrzebować okrągłej tortownicy , u mnie średnica 26 cm lub jeśli wolisz formy
prostokątnej o wymiarach 35 x 24 cm. U mnie jednak okrągła
tortownica. Jedna szklanka ma 250 ml.
Składniki
na biszkopt
- 6 wiejskich jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 100 g gorzkiej czekolady
Składniki
na krem
- 500 g serka mascarpone
- 250-300 g twarogu z wiaderka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 80 g cukru
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 400 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
- trochę czekolady do posypania
- ok. 500 g borówki amerykańskiej
- 300 ml słodkiej śmietanki 30-36%
Najpierw
zrobimy puszysty biszkopt. W miseczce wymieszaj obie przesiane mąki.
Czekoladę wrzuć do blendera lub pokrój na małe kawałeczki.
Odstaw. Oddziel żółtka od białek, a te ubij na sztywno. Do ubitej
piany dodawaj stopniowo cukier . Następnie powoli , ciągle miksując
dodawaj po jednym żółtku. Mąkę wmieszaj do masy jajecznej
szpatułką tylko do połączenia się składników. W międzyczasie
dodaj wodę. Na samym końcu dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj.
Nagrzej
piekarnik do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej
masę, wyrównaj i piecz około 30 minut. Następnie wyjmij biszkopt,
odstaw do ostygnięcia.
Kiedy
będzie już chłodny, przekrój na pół , tak aby powstały dwa
blaty.
Umyj
borówki. Do misy miksera wrzuć twaróg, cukier, cukier wanilinowy
,mascarpone i sok pomarańczowy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu
do kremu wrzuć posiekaną drobno lub zblendowaną czekoladę oraz
borówki. Delikatnie wymieszaj.
Dolny
spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i
borówkami.
(Zanim
wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę kremu by
posmarować wierzch ciasta, to opcjonalnie. Jeśli nie chcesz użyć
kremu z czekoladą, to ubij osobno 300 ml słodkiej śmietany i
posmaruj nią wypiek ).
Kiedy
dolny blat pokryjesz kremem i wyrównasz, przykryj całość drugiem
blatem i lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą
śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi
kuleczkami.
Włóż
do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy!
Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest
niesamowicie lekkie.
Smacznego!
No cudny tort! Ja nigdy nie lubiłam kawy, ale powoli zaczyna mi smakować i bardzo się cieszę, bo moim zdaniem kawa to super napój :D
OdpowiedzUsuńKawa jest niesamowicie zdrowa WHO wydało komunikat , w którym pisze (i tym samym cofa wcześniejsze mity) ,że kawa nie ma związku z chorobami układu krążenia i...wręcz zapobiega chorobom takim jak Parkinson, Alzheimer, cukrzyca itd...
UsuńAle super ciasto!!
OdpowiedzUsuń...Nie ma tego w przepisie, ale można naponczować biszkopt kawą z amaretto ;-) Dziękuję!
Usuńwspaniały tort!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Lekki przede wszystkim, bardzo lekki. Minimum składników.
UsuńKsiążka akurat dla mnie, bo kawę kocham za smak, wiem że jest zdrowa. A mimo to często mam po niej palpitacje serca. Choć jak zaczęłam przyjmować magnez i inne minerały w suplementach, to odrobinę mi to przeszło. A na ciasto chętnie się skuszę i kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńAleż u Ciebie pysznie <3 Kawa z czymś słodkim, to obowiązkowy codzienny rytuał, koniecznie z kimś miłym :D Twoje ciasto wygląda obłędnie :D Dziękuję za te wiadomości o kawie, nie miałam pojęcia, że jest tak zdrowa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
To ciacho naprawdę wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńA smak mogę sobie tylko wyobrażać. Oj jadłabym bez opamiętania...
Ja lubię smak awy, ale nie piję słodzonej, więc jako tort, czy biszkopt byłoby nawet cudnie, ale to wyższa szkoła pieczenia ciast, nie zdałabym egzaminu :) albo coś zapaliła, w sumie lubię zakalce ;P
OdpowiedzUsuńLubię kawowe smaki, desery. Uwielbiam zapach kawy.
OdpowiedzUsuńPić nie mogę, robię to bardzo rzadko, niestety kawa na mnie bardzo źle działa.
Cudowne ciasto, wspaniałe składniki.
Będą mi się teraz śniły po nocach :-)
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Jestem zakochana w Twoich ciastach 🙈 co raz to ładniejsze i bardziej apetyczne 😊 normalnie w wekeend muszę takie upiec... chociaż tyle dobroci w te smutne czasy...
OdpowiedzUsuńDobre ciacho z dobrą kawą to ja zawsze! Dawno już nie piekłam niczego bardziej skomplikowanego jak drożdżowe czy coś murzynkopodobnego. Brak czasu momentami mnie powala na łopatki. Taki biszkopcik wciągnęłabym pewnie bardzo szybko, za szybko :D
OdpowiedzUsuńJa muszę przestać Cie czytac ! Bo co tydzień znowu coś piekę. Uwielbiam kawę i zgadzam się,że ma ona walory zdrowotne. W ciągu dnia wypijam średnio dwie trzy kawy,przy czym dwa espresso zawsze mnie pobudzają do działania albo działają kojąco na dusze. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńOno do mnie mówi;-) O ludzie nie dam rady się mu oprzeć;-)
OdpowiedzUsuń