Młode ziemniaczki duszone na patelni. Dodatek do obiadu lub solo.
Kupiłam
młode ziemniaki, żółciutkie, kruche i ...pyszne. Takie , które
smakują solo lub z delikatnymi dodatkami. I tak powstał mój
obiadek. Jest dziełem przypadku.
Idealny
posiłek również dla dzieci, ponieważ mogą się wykazać dobrą
wolą oraz dużą cierpliwością skrobiąc ziemniaki pod wodą
;-)
Obiad właściwie przygotowało moje dziecię. Sara dzielnie
obierała te kartofle przez półtorej godziny, kroiła pomidorki,
sałatę...
Składniki
w dowolnej ilości i wedle uznania
- młode ziemniaki
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
- sól różowa himalajska
- cienkie plasterki marchewki
- świeża natka pietruszki
- obowiązkowo ser Pecorino Romano, może być parmezan, ale to już nie będzie to samo
- opcjonalnie czarny i biały sezam
- sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki
Sara
obrała ziemniaki i pokroiła w cząstki. Dodałam sól, oliwę,
marchewki, pieprz. Wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam
ziemniaki i przykryłam pokrywką. Od czasu do czasu podrzuciłam
ziemniakami w patelni, aby się równomiernie udusiły.
Dusimy
do miękkości. Pod koniec posypujemy startym Pecorino Romano, aby
się rozpuścił.
Całość
wykładamy na półmisek, posypujemy sezamem, świeżą natką
pietruszki i jeszcze porcją Pecorino Romano. Szybko przygotowujemy
sałatkę. Kroimy rzymską, dodajemy pomidory koktajlowe, oliwki i
oliwę z oliwek. Dosmaczamy solą. Gotowe.
Prosty
i aromatyczny obiad, dla tych , którzy chcą odpocząć od mięsa.
Smacznego!
Wygląda przepysznie. Idealny pomysł na catering plenerowy. Na najbliższą imprezę integracyjną będę musiała zamówić takie ziemniaczki.
OdpowiedzUsuń