Biszkopt stracciatella z borówkami w mascarpone. Idealny do kawy.


kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,


Kawa może być największym spożywczym darem, jakim współcześnie dysponujemy. Czy znasz inny równie pyszny napój, który każdego ranka konsekwentnie dawałby Ci tyle optymizmu? 

Nawet jeśli unikasz ćwiczeń lub niewłaściwie się odżywiasz, możesz skorzystać z szansy na wykorzystanie potencjału kawy. A do kawy wiadomo: pyszne ciasto, które przeniesie Cię do klimatycznej włoskiej kawiarenki nad brzegiem turkusowego morza. Pachnie wakacjami, słońcem i dobrym samopoczuciem. We Włoszech, szczególnie na Sycylii pijałam kilka małych espresso dziennie. Czułam się wyśmienicie, nie tylko dlatego ,że piłam kawę, ale w głównej mierze dlatego, że piłam ją zawsze z kimś wyjątkowym.
O tym ,jak dobre ciasto i pyszna kawa ,potrafią działać cuda, nie trzeba nikogo przekonywać. Dzięki dziesiątkom lat badań medycznych przeprowadzanych na całym świecie odkryto, że pradawny napój jest w istocie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Kawa to najpopularniejszy napój zaraz po wodzie. Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne , wzmacnia wydajność organizmu, wspomaga odchudzanie i wspiera w walce z najgroźniejszymi chorobami naszych czasów: schorzeniami serca, cukrzycą, rakiem oraz chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Nowe badania udowodniły , że nasz ukochany codzienny rytuał picia gorącej, aromatycznej ,pysznej kawy jest dla nas zdrowszy , niż myśleliśmy. Kawa przez niektórych uważana jest jednak za niezdrową. Czy rzeczywiście tak jest? Odkryj sekrety kawy i zobacz, co do powiedzenia na jej temat ma autor książki  "KAWA DLA ZDROWIA" . 

kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,

kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,

kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,

To również  PORADNIK , który pomoże zrozumieć, jak wykorzystać zdrowotne walory kawy. Podczas czytania każdy dowie się też, jak z pomocą kawy odzyskiwać utraconą energię, poprawiać sprawność mózgu, a nawet... tracić na wadze! Podczas pisania tego artykułu...piłam kawę :-)

kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,

I jadłam ciasteczko. Pyszne ciasteczko....

Oto przepis na wyjątkowe, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które przeniesie Was do Włoch.
Będziesz potrzebować okrągłej tortownicy , u mnie średnica 26 cm lub jeśli wolisz formy prostokątnej o wymiarach 35 x 24 cm. U mnie jednak okrągła tortownica. Jedna szklanka ma 250 ml.

kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,

Składniki na biszkopt
  • 6 wiejskich jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 250-300 g twarogu z wiaderka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30-36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
  • trochę czekolady do posypania
  • ok. 500 g borówki amerykańskiej
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30-36%
kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,


Najpierw zrobimy puszysty biszkopt. W miseczce wymieszaj obie przesiane mąki. Czekoladę wrzuć do blendera lub pokrój na małe kawałeczki. Odstaw. Oddziel żółtka od białek, a te ubij na sztywno. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier . Następnie powoli , ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku. Mąkę wmieszaj do masy jajecznej szpatułką tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodaj wodę. Na samym końcu dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, wyrównaj i piecz około 30 minut. Następnie wyjmij biszkopt, odstaw do ostygnięcia.
Kiedy będzie już chłodny, przekrój na pół , tak aby powstały dwa blaty.

Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć twaróg, cukier, cukier wanilinowy ,mascarpone i sok pomarańczowy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu do kremu wrzuć posiekaną drobno lub zblendowaną czekoladę oraz borówki. Delikatnie wymieszaj.
Dolny spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i borówkami.
(Zanim wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę kremu by posmarować wierzch ciasta, to opcjonalnie. Jeśli nie chcesz użyć kremu z czekoladą, to ubij osobno 300 ml słodkiej śmietany i posmaruj nią wypiek ).
Kiedy dolny blat pokryjesz kremem i wyrównasz, przykryj całość drugiem blatem i lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi kuleczkami.

Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy! Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest niesamowicie lekkie.
Smacznego!

kawa,czy kawa jest zdrowa,stracciatella,lody stracciatella,zupa stracciatella,idealny biszkopt,biszkopt który nie opada,ciasto na urodziny, tort,jak zrobić biszkopt,z kuchni do kuchni,



Komentarze

  1. No cudny tort! Ja nigdy nie lubiłam kawy, ale powoli zaczyna mi smakować i bardzo się cieszę, bo moim zdaniem kawa to super napój :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa jest niesamowicie zdrowa WHO wydało komunikat , w którym pisze (i tym samym cofa wcześniejsze mity) ,że kawa nie ma związku z chorobami układu krążenia i...wręcz zapobiega chorobom takim jak Parkinson, Alzheimer, cukrzyca itd...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ...Nie ma tego w przepisie, ale można naponczować biszkopt kawą z amaretto ;-) Dziękuję!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Lekki przede wszystkim, bardzo lekki. Minimum składników.

      Usuń
  4. Książka akurat dla mnie, bo kawę kocham za smak, wiem że jest zdrowa. A mimo to często mam po niej palpitacje serca. Choć jak zaczęłam przyjmować magnez i inne minerały w suplementach, to odrobinę mi to przeszło. A na ciasto chętnie się skuszę i kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ u Ciebie pysznie <3 Kawa z czymś słodkim, to obowiązkowy codzienny rytuał, koniecznie z kimś miłym :D Twoje ciasto wygląda obłędnie :D Dziękuję za te wiadomości o kawie, nie miałam pojęcia, że jest tak zdrowa :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciacho naprawdę wygląda cudnie!
    A smak mogę sobie tylko wyobrażać. Oj jadłabym bez opamiętania...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię smak awy, ale nie piję słodzonej, więc jako tort, czy biszkopt byłoby nawet cudnie, ale to wyższa szkoła pieczenia ciast, nie zdałabym egzaminu :) albo coś zapaliła, w sumie lubię zakalce ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kawowe smaki, desery. Uwielbiam zapach kawy.
    Pić nie mogę, robię to bardzo rzadko, niestety kawa na mnie bardzo źle działa.
    Cudowne ciasto, wspaniałe składniki.
    Będą mi się teraz śniły po nocach :-)
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zakochana w Twoich ciastach 🙈 co raz to ładniejsze i bardziej apetyczne 😊 normalnie w wekeend muszę takie upiec... chociaż tyle dobroci w te smutne czasy...

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobre ciacho z dobrą kawą to ja zawsze! Dawno już nie piekłam niczego bardziej skomplikowanego jak drożdżowe czy coś murzynkopodobnego. Brak czasu momentami mnie powala na łopatki. Taki biszkopcik wciągnęłabym pewnie bardzo szybko, za szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja muszę przestać Cie czytac ! Bo co tydzień znowu coś piekę. Uwielbiam kawę i zgadzam się,że ma ona walory zdrowotne. W ciągu dnia wypijam średnio dwie trzy kawy,przy czym dwa espresso zawsze mnie pobudzają do działania albo działają kojąco na dusze. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ono do mnie mówi;-) O ludzie nie dam rady się mu oprzeć;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!