Penne z sosem pomidorowo-pieczarkowym zapiekane z mozzarellą
Oto
pomysł na bardzo szybki obiad, który można rozdzielić na kilka
osób lub zrobić tak, aby był na dwa dni.
Na drugi dzień w
zasadzie wszystko smakuje jeszcze lepiej!
Składniki
- penne lub inny kształt makaronu
- sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, u mnie malinówki
- pieczarki , ilość zależy od naszych preferencji
- mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- kilka plastrów mozzarelli lub mozzarella tarta
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek, olej do smażenia
- tarty parmezan dość sporo
Przygotowujemy
sos pomidorowy lub korzystamy z gotowego. Cebulkę siekamy drobno i
dusimy na odrobinie oleju. Pieczarki szatkujemy i dodajemy do
cebulki. Dusimy.
Uduszone
pieczarki dodajemy do sosu pomidorowego. Zalewamy nim ugotowany al
dente makaron. Mieszamy, wsypujemy parmezan, u mnie nawet dwie
garście, mieszamy. Dodajemy świeżej bazylii siekanej drobno.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek , wykładamy makaron
i posypujemy mozzarellą.
Zapiekamy
w 160 stopniach około pół godziny!
Obiad
gotowy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!