Farfalle z pomidorem i bazylią w (prawie) 5 minut


barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska


Nie dajcie sobie wmówić ,że makaron tuczy! Makaron nie tuczy, za to doskonale syci oraz zapewnia zastrzyk energii , uwalnianej stopniowo przez dłuższy czas. Stosując dietę zawierającą makaron łatwiej dbać o sylwetkę, ponieważ nie dopuszczamy do drastycznego spadku poziomu cukru – a to on jest odpowiedzialny za "napady" głodu!

 Makaron z pszenicy durum to dla organizmu cenne źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak dowodzą badania dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie, nie tylko na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie czyniąc nas szczęśliwszymi. I jest w tym spora zasługa makaronu!

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

Zawarte w nim węglowodany złożone podnoszą poziom serotoniny w mózgu- odpowiadającej za nasz nastrój i działającej podobnie jak leki przeciwdepresyjne.
Makaron łączy ludzi. Jego wszechstronne zastosowanie, łatwość, z jaką można go przygotować, czyni go popularnym na całym świecie.

U mnie dziś na stole makaron "w 5 minut". Doprawdy przygotowanie go ,to dokładnie tyle czasu ile zajmie jego ugotowanie!
Krótko i lekko, ale niebywale pysznie! Z tego dania zaczerpniecie sporo energii.

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

Składniki
  • ok. 250 g makaronu, u mnie farfalle
  • 1 bardzo duży pomidor z działki mojej kuzynki. Postarajcie się o dobre pomidory. Potrawa odwdzięczy się smakiem!
  • Sporo listków świeżej bazylii
  • grubo tarty parmezan ok.100 g
  • oliwa z oliwek Extra Virgin ok.30 g
  • sól ewentualnie pieprz do smaku oraz malutki ząbek czosnku

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

Zagotuj wodę. Do posolonego wrzątku wrzuć makaron. Gotuj tyle, ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu.
Międzyczasie sparz pomidory. Ściągnij skórkę i pokrój pomidory w drobną kostkę (nie wylewaj wody, która się wytrąci podczas krojenia). Możesz użyć blendera. Poszatkuj bazylię. Ja używam nożyczek. Wszystko wrzuć do miski, dosmacz solą, pieprzem, przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj, odstaw , niech się przegryzie.
Odcedź makaron i jeśli masz ochotę dodaj dwie łyżki sosu pomidorowego. Wlej pomidory, wymieszaj. Podawaj z grubo tartym parmezanem!
Smacznego! Prościej się nie da!

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska

barilla,makaron durum,pszenica durum,przepis na dania z makaronu,kuchnia śródziemnomorska,z kuchni do kuchni,al dente co to znaczy,farfalle,makaron z pomidorami,pasta con pomodoro, najlepszy blog kulinarny,kuchnia włoska


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!