Farfalle z pomidorem i bazylią w (prawie) 5 minut
Nie
dajcie sobie wmówić ,że makaron tuczy! Makaron nie tuczy, za to
doskonale syci oraz zapewnia zastrzyk energii , uwalnianej stopniowo
przez dłuższy czas. Stosując dietę zawierającą makaron łatwiej
dbać o sylwetkę, ponieważ nie dopuszczamy do drastycznego spadku
poziomu cukru – a to on jest odpowiedzialny za "napady"
głodu!
Makaron z pszenicy durum to dla organizmu cenne źródło
węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak dowodzą badania
dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie, nie tylko na nasze
zdrowie, ale również na samopoczucie czyniąc nas szczęśliwszymi.
I jest w tym spora zasługa makaronu!
Zawarte
w nim węglowodany złożone podnoszą poziom serotoniny w mózgu-
odpowiadającej za nasz nastrój i działającej podobnie jak leki
przeciwdepresyjne.
Makaron
łączy ludzi. Jego wszechstronne zastosowanie, łatwość, z jaką
można go przygotować, czyni go popularnym na całym świecie.
U
mnie dziś na stole makaron "w 5 minut". Doprawdy
przygotowanie go ,to dokładnie tyle czasu ile zajmie jego
ugotowanie!
Krótko
i lekko, ale niebywale pysznie! Z tego dania zaczerpniecie sporo
energii.
Składniki
- ok. 250 g makaronu, u mnie farfalle
- 1 bardzo duży pomidor z działki mojej kuzynki. Postarajcie się o dobre pomidory. Potrawa odwdzięczy się smakiem!
- Sporo listków świeżej bazylii
- grubo tarty parmezan ok.100 g
- oliwa z oliwek Extra Virgin ok.30 g
- sól ewentualnie pieprz do smaku oraz malutki ząbek czosnku
Zagotuj
wodę. Do posolonego wrzątku wrzuć makaron. Gotuj tyle, ile wymaga
tego instrukcja na opakowaniu.
Międzyczasie
sparz pomidory. Ściągnij skórkę i pokrój pomidory w drobną
kostkę (nie wylewaj wody, która się wytrąci podczas krojenia).
Możesz użyć blendera. Poszatkuj bazylię. Ja używam nożyczek.
Wszystko wrzuć do miski, dosmacz solą, pieprzem, przeciśnij
czosnek przez praskę, dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj, odstaw ,
niech się przegryzie.
Odcedź
makaron i jeśli masz ochotę dodaj dwie łyżki sosu pomidorowego.
Wlej pomidory, wymieszaj. Podawaj z grubo tartym parmezanem!
Smacznego!
Prościej się nie da!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!