Krem warzywny na bazie fasoli mung



fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

Powoli nadchodzi nieuniknione. Krótsze dni, chłodniejsze poranki, brak słońca, mgła. I takie tam. Zaczniemy sobie przypominać o wartościowych, ciepłych zupach, kremach , które będą nas rozgrzewać od środka. Będą nas wspomagać codziennie.

Moja propozycja na dziś to prawdziwa bomba odżywcza. Niepozorne zielone ziarenka pochodzą z Indii gdzie są znane i cenione od tysiącleci w kuchni i medycynie ajurwedyjskiej . Co w niej drzemie? Fasola mung jest bogata w potas, żelazo ,błonnik, mangan, selen fosfor i wapń. Są źródłem pełnowartościowego białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu strączkowych fasola zachowuje większość witaminy C ,nawet po obróbce termicznej i nie zawiera cholesterolu. 


fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień


Dostarcza naszemu organizmowi również antyoksydanty i fitoskładniki. Moczymy ją trochę przed ugotowaniem (około 5-6 godzin) ,to spowoduje, że po pierwsze ziarna ugotują się szybciej, a moczenie wypłucze z nich składniki mogące spowodować wzdęcia.

Składniki na zupę krem, na oko
  • szklanka fasoli mung
  • kawałek selera
  • pęczek natki pietruszki
  • dwie marchewki
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie do podania tarallini- małe włoskie chrupiące obwarzanki
  • świeża bazylia
fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

Fasola sama w sobie jest tak aromatyczna, że nie należy jej przeładowywać.

Moczymy fasolę, płuczemy około trzech razy. Zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Międzyczasie dodajemy seler, natkę pietruszki, marchewki, cebulę. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu , wrzucamy całość do blendera i miksujemy na gładki krem.

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

Podajemy z bazylią, oliwą z oliwek i tarallini, które rozkruszone wspaniale komponują się z ciepłym, odżywczym i rozgrzewającym kremem.
Na zdrowie!

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!