Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu
To
jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia
ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami.
Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta
znakomicie odświeżają danie.
Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-)
A samo danie?
Pyszne, lekkie,ale i sycące.
Składniki
na sos
- 2 marchewki
- 1 łyżka startego świeżego imbiru wraz z sokiem
- 10 listków mięty
- 250 g salsy pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce
dodatkowo
- ulubiony makaron z pszenicy durum
- sporo tartego parmezanu
- natka pietruszki świeżo siekana
Umyj
, obierz i pokrój marchewkę w kawałki. Rozgrzej rondel , a w nim
trochę oliwy , czosnku, warzywa, przede wszystkim marchewkę. Dodaj
pół szklanki wody, sól , pieprz i duś pod przykryciem, aż
marchewka zmięknie. Dodaj pomidory, miętę i imbir. Gotuj jeszcze
chwilę i zblenduj na bardzo gładki krem, albo lepiej przetrzyj
przez passatutto jeśli masz, jeśli nie, to przez sito.
Sos
jest gotowy. Dosmacz jak lubisz.
Ugotuj
makaron al dente. Jedną część sosu wlej na makaron i podsmaż go
jeszcze chwilkę. Drugą część sosu podgrzej na patelni o grubym
dnie, rozłóż kawałeczki dorsza, przykryj, duś.
Połącz
makaron z dorszem, wyłóż na talerze, Posyp obficie natką
pietruszki, skrop oliwą jeśli chcesz i nie żałuj tartego
parmezanu.
To
wszystko!
Jest
świeżo. Jest pysznie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!