Świąteczna kapusta z grochem i grzybami


wigilijna kapusta z grochem i grzybami,groch z kapustą,kapusta z grochem.potrawy wigilijne,bigos, kapusta kwaszona magdy gessler,przpeisy magdy gessler


Na świątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem i grzybami. To potrawa tradycyjna, nieskomplikowana. Dlaczego akurat groch i grzyby?

 Groch i leśne grzyby miały symbolizować dostatek, przynosić szczęście, zdrowie, a sama kapusta miała chronić przed chorobami.
Kapusta to potrawa, którą można zamrozić. Po odmrożeniu smakuje o wiele lepiej niż ta przyrządzona dzień wcześniej!

wigilijna kapusta z grochem i grzybami,groch z kapustą,kapusta z grochem.potrawy wigilijne,bigos, kapusta kwaszona magdy gessler,przpeisy magdy gessler

Skorzystałam z przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco składniki i sposób wykonania, moja wersja jest nieco inna, ale nie wpływa to absolutnie na smak i zapach dania.
Jeśli dodacie żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru.


Składniki
  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 300 g leśnych suszonych grzybów
  • 2 nieduże cebule
  • 300 ml oleju rzepakowego lub lnianego
  • 500 ml wody
  • szklanka ugotowanego grochu łuskanego Kupiec .U mnie groch jest ugotowany do miękkości i przetarty
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • kilogram mięsnych żeberek
Sposób przygotowania kapusty krok po kroku:
  1. Suszone grzyby zalej wodą i mocz je przez 3 godziny, nie odlewaj wody!
  2. Kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna) opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany wrzuć cebulę i smaż, aż nabierze złocistego koloru.
  3. Dodaj do garnka z cebulą kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby .Dopraw do smaku solą i pieprzem dodaj liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Jeśli kapusta ma być wigilijna – zrezygnuj z żeberek, ale jeśli robisz ją na święta, to teraz jest ten moment- dodaj żeberka do kapusty.
  4. Gotuj potrawę do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Dodaj przetarty groch (lub cały). Wyjmij żeberka, zostaw mięso. Gotowe!
wigilijna kapusta z grochem i grzybami,groch z kapustą,kapusta z grochem.potrawy wigilijne,bigos, kapusta kwaszona magdy gessler,przpeisy magdy gessler

wigilijna kapusta z grochem i grzybami,groch z kapustą,kapusta z grochem.potrawy wigilijne,bigos, kapusta kwaszona magdy gessler,przpeisy magdy gessler

Uważaj, aby nie przypalić kapusty, ponieważ przypalona kapusta ma bardzo nieprzyjemny zapach wyczuwalny w potrawie. Jeśli już zdarzy nam się ten wypadek to jest na to sposób, można przypaloną kapustę uratować!
Jeśli kapusta przypaliła się, natychmiast przełóż ją do czystego garnka i dodaj ….jeden lub dwa korki od wina. Zagotuj kapustę i ciągle mieszając, razem z korkami, gotuj około 40 sekund. Przykry zapach powinien zniknąć, a kapusta będzie nadawała się do zjedzenia.

Jeśli natomiast zapomnisz przepłukać kapusty przed ugotowaniem, a po skosztowaniu jest ona bardzo kwaśna, to dolej w trakcie gotowania wodę i nie mieszaj. Zagotuj i zbierz nadmiar wody chochlą! Jeśli skosztujesz i jest jeszcze kwaśna, ponów czynność.

Smacznego!

wigilijna kapusta z grochem i grzybami,groch z kapustą,kapusta z grochem.potrawy wigilijne,bigos, kapusta kwaszona magdy gessler,przpeisy magdy gessler


Komentarze

  1. bez kapusty z grochem nie ma świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie robiłam kapusty z grochem. Chyba już czas przyponieć sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!
    Uwielbiam ją odkąd zaczęłam jeść kapustę jako dziecię. Ten smak bardzo mi odpowiada. I mam w palnie ją ugotować. Mój Syn za taką kapustą przepada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności 🥰jedno z ulubionych dań zaraz za barszczem z uszkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...u mnie to samo barszcz z uszkami. U nas grzybowy na zakwasie :-)

      Usuń
  5. Dodatek oleju lnianego obowiązkowy :-)Taką świąteczną potrawę pamiętam z domu dziadków - groch i kapusta z olejem lnianym... mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W niektórych przypadkach dodaje się też pigwę, ale ja bez pigwy raczej :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam Kochana! to dla mnie klasyka Świąt, smak dzieciństwa :) uwielbiam po prostu!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ bogata ta kapusta! :D u nas na Święta robi się albo z samym grochem albo z samymi grzybami. Ależ ta Twoja musi pachnieć ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!