Świąteczna kapusta z grochem i grzybami
Na świątecznym stole
nie może zabraknąć kapusty z grochem i grzybami. To potrawa tradycyjna,
nieskomplikowana. Dlaczego akurat groch i grzyby?
Groch i leśne grzyby miały
symbolizować dostatek, przynosić szczęście, zdrowie, a sama kapusta miała
chronić przed chorobami.
Kapusta to
potrawa, którą można zamrozić. Po odmrożeniu smakuje o wiele lepiej niż ta
przyrządzona dzień wcześniej!
Skorzystałam z
przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco składniki i sposób wykonania, moja
wersja jest nieco inna, ale nie wpływa to absolutnie na smak i zapach dania.
Jeśli dodacie
żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru.
Składniki
- 1,5
kg kapusty kwaszonej
- 300 g
leśnych suszonych grzybów
- 2 nieduże
cebule
- 300 ml oleju
rzepakowego lub lnianego
- 500 ml wody
- szklanka
ugotowanego grochu łuskanego Kupiec .U mnie groch jest ugotowany do miękkości i
przetarty
- przyprawy
do smaku: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- kilogram
mięsnych żeberek
Sposób przygotowania kapusty krok po kroku:
- Suszone
grzyby zalej wodą i mocz je przez 3 godziny, nie odlewaj wody!
- Kapustę
(jeżeli jest zbyt kwaśna) opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę.
Do garnka wlej olej lniany wrzuć cebulę i smaż, aż nabierze złocistego
koloru.
- Dodaj do
garnka z cebulą kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby .Dopraw
do smaku solą i pieprzem dodaj liść laurowy i kilka ziarenek ziela
angielskiego. Jeśli kapusta ma być wigilijna – zrezygnuj z żeberek, ale
jeśli robisz ją na święta, to teraz jest ten moment- dodaj żeberka do
kapusty.
- Gotuj
potrawę do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Dodaj przetarty groch (lub cały). Wyjmij żeberka, zostaw mięso. Gotowe!
Uważaj, aby nie
przypalić kapusty, ponieważ przypalona kapusta ma bardzo nieprzyjemny zapach
wyczuwalny w potrawie. Jeśli już zdarzy nam się ten wypadek to jest na to
sposób, można przypaloną kapustę uratować!
Jeśli kapusta przypaliła się,
natychmiast przełóż ją do czystego garnka i dodaj ….jeden lub dwa korki od wina.
Zagotuj kapustę i ciągle mieszając, razem z korkami, gotuj około 40 sekund.
Przykry zapach powinien zniknąć, a kapusta będzie nadawała się do zjedzenia.
Jeśli natomiast zapomnisz
przepłukać kapusty przed ugotowaniem, a po skosztowaniu jest ona bardzo kwaśna,
to dolej w trakcie gotowania wodę i nie mieszaj. Zagotuj i zbierz nadmiar wody
chochlą! Jeśli skosztujesz i jest jeszcze kwaśna, ponów czynność.
Smacznego!
bez kapusty z grochem nie ma świąt :D
OdpowiedzUsuńZgadza się i do tego wino!
UsuńBardzo dawno nie robiłam kapusty z grochem. Chyba już czas przyponieć sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCzasem nas nachodzi w okresach poza świątecznych :-P
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją odkąd zaczęłam jeść kapustę jako dziecię. Ten smak bardzo mi odpowiada. I mam w palnie ją ugotować. Mój Syn za taką kapustą przepada.
Jest pyszna! I pachnie wyjątkowo!
UsuńSame pyszności 🥰jedno z ulubionych dań zaraz za barszczem z uszkami
OdpowiedzUsuń...u mnie to samo barszcz z uszkami. U nas grzybowy na zakwasie :-)
UsuńDodatek oleju lnianego obowiązkowy :-)Taką świąteczną potrawę pamiętam z domu dziadków - groch i kapusta z olejem lnianym... mniam :-)
OdpowiedzUsuńW niektórych przypadkach dodaje się też pigwę, ale ja bez pigwy raczej :-)
UsuńUwielbiam Kochana! to dla mnie klasyka Świąt, smak dzieciństwa :) uwielbiam po prostu!!!
OdpowiedzUsuńależ bogata ta kapusta! :D u nas na Święta robi się albo z samym grochem albo z samymi grzybami. Ależ ta Twoja musi pachnieć ♥
OdpowiedzUsuńOoo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️
OdpowiedzUsuń