Zakwas buraczany i barszcz czerwony wigilijny.




zakwas buraczany,barszcz czrwony wigilijny,barszcz czerwony na zakwasie,barszcz wigilijny,zakwas z buraków,z kuchni do kuchni, najelpszy blog kulinarny,boże narodzenie,potrawy wigilijne,


Zakwas buraczany , a następnie barszcz czerwony wigilijny to skarbnica zdrowia. Przede wszystkim wzmacnia krew i podnosi naszą słabnącą odporność.


Składniki na zakwas buraczany:
·        1 kg buraków
·        ok. 5 ząbków czosnku
·        2 listki laurowe
·        3- ziarna ziela angielskiego
·        1 litr wody przefiltrowanej, przegotowanej i ostudzonej
·        1 płaska łyżka soli kamiennej
·        1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej – to przyśpieszy proces kwaszenia między innymi.

Sposób przygotowania:

Umyj buraki dokładnie, cieniutko je obierz i pokrój w grube plastry, tak ,aby po zalaniu nie wypłynęły na powierzchnię. Dlatego plastry powinny być grube i dość ciężkie.
Następnie plastry buraka ułóż ciasno w kamiennym naczyniu, może to być również duży słój lub ceramika. Naczynie sparz wrzątkiem, aby było czyste.
Każdy ząbek czosnku uderz dłonią, obierz i pokrój wzdłuż na pół. Postaraj się powciskać między buraki czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Wodę wymieszaj z solą i sokiem z kiszonych ogórków lub kapusty, zalewą zalej delikatnie buraki. Naczynie teraz musisz przykryć gazą i przewiązać sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień . Idealne miejsce to szafka w kuchni, lodówka itd. W lecie czas kiszenia możesz skrócić do 5 dni. Jest wtedy cieplej. Powinno się codziennie zaglądać do naczynia i zbierać ewentualnie powstałą pianę. Zakwas jest gotowy wtedy, kiedy jego barwa zamieni się na bardzo ciemną.
Przecedź go wtedy przez sitko pokryte gazą i przelej do czystego wyparzonego słoja lub szklanych butelek. Przechowuj w lodówce do kilku tygodni.
Z zakwasu buraczanego powstaje pyszny barszcz wigilijny, który podajemy z uszkami z grzybami.

zakwas buraczany,barszcz czrwony wigilijny,barszcz czerwony na zakwasie,barszcz wigilijny,zakwas z buraków,z kuchni do kuchni, najelpszy blog kulinarny,boże narodzenie,potrawy wigilijne,

Składniki na barszcz czerwony wigilijny:

Wywar warzywny:
·        2 spore marchewki
·        1 średnia pietruszka
·        1 burak
·        ½ selera
·        kawałek pora opcjonalnie
·        4 ziarna ziela angielskiego
·        2 liście laurowe
·        4-5 ziaren pieprzu
·        1 łyżeczka soli
·        1 litr wody

Dodatkowo:
·        majeranek
·        czosnek
·        sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Przygotuj wywar warzywny.

Seler, marchew, pietruszkę i buraka umyj, obierz  i pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj pora, dosmacz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zagotuj i gotuj nawet ponad 2 godziny na małym ogniu, a garnek powinien być przykryty pokrywką. Po upływie dwóch godzin wywar przecedź przez sitko i dodaj zakwas buraczany do smaku. U nas 2,5 szklanki. Można mniej, można więcej, próbuj, to zależy jaki smak wolisz. Nie gotuj barszczu ponownie- istnieje ryzyko, że straci swój rubinowy kolor. Jeśli lubisz czosnek, dodaj go na początku gotowania, a potem odcedź razem z warzywami.

Warzywa zużyj do sałatki jarzynowej.

Barszcz podawaj z uszkami na Wigilię lub w szklankach ,np. do pasztecików.

Smacznego!

 
zakwas buraczany,barszcz czrwony wigilijny,barszcz czerwony na zakwasie,barszcz wigilijny,zakwas z buraków,z kuchni do kuchni, najelpszy blog kulinarny,boże narodzenie,potrawy wigilijne,



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!