Kasza gryczana biała z dodatkami
Kasza
gryczana (hreczana) to kasza, które
właściwości i wartości odżywcze są znane od dawna. Kaszę gryczaną znali
Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w
Europie Środkowej była znana już w neolicie. W XIII-IV wieku jej uprawa
rozpowszechniła się na zachód Europy.
Warto
ją włączyć do diety. U mnie dziś na obiad kasza gryczana biała ugotowana lekko
na puree oraz kotlety jagnięce z wkomponowaną kaszą co by oszukać tych, którzy
twierdzą ,że jej nie ruszą nawet palcem. Ruszyli. Nawet nie wiedzieli co jedli.
Składniki
-
kasza gryczana biała KUPIEC
-
500 g mięsa mielonego jagnięcego + jajo+ pół szklanki tartego parmezanu+ garść
siekanej natki pietruszki+ sól i pieprz do smaku- uformuj kotlety , usmaż
-
pomidory, ogórki
-
różyczki brokułu gotowane na parze
- tarty parmezan (Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na
100 gr) tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód,
fosfor, potas i magnez oraz pewnych ilości witaminy A, B2, B6, B12, a także
witaminy E i D. Co ważne 100 g tego sera zapewnia pełnowartościowe białko,
takie jakie znajdziemy w 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga.
Ponadto jest doskonałym źródłem
wapnia, dzięki czemu wzmacnia zęby i kości, chroniąc przed osteoporozą).
Usmażone
kotlety jagnięce odłóż na bok. Ugotuj na puree kaszę gryczaną białą, wymieszaj ją
z parmezanem. Różyczki brokułu rzuć na parę.
Obiad gotowy.
Żadna filozofia.
Kotlety oraz kaszę róbcie jednocześnie , oszczędzicie sporo czasu.
Podawajcie z pomidorem,
ogórkiem i oliwą z oliwek. Opcjonalnie posyp czarnuszką i parmezanem!
Na zdrowie!
Pyszny zestaw, smacznie i kolorowo 😍 U mnie zawsze muszę kombinować, żeby przemycić kaszę gryczaną, ale w tak apetycznej wersji myślę, że nie byłoby problemu 🙂
OdpowiedzUsuń