Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.
Ta
bardzo łatwa w przygotowaniu zupa jest jedną z moich ulubionych. I to nie tylko
dlatego, że zawiera kilka składników, robi się prawie sama i zawsze wspaniale
smakuje. Ta zupa jest genialna, ponieważ możecie zabrać ją ze sobą wszędzie,
wzmacnia śledzionę i regeneruje śluzówkę żołądka. Masz refluks? Zupa jest dla
Ciebie!
Składniki
-
1 mała dynia, np. hokkaido
-
2- 3 marchewki
-1
duża cebula
-
4-5 ząbków czosnku
-3
cm startego korzenia imbiru
-
1 łyżeczka curry i pół łyżeczki kurkumy
-olej
kokosowy lub rzepakowy do smażenia.
-sól
morska lub himalajska
-
3 łyżki siekanego świeżego koperku
-
pół puszki mleka kokoswoego
-
groszek ptysiowy Brześć
Dynię
umytą i wypestkowaną, pokrój na kawałki. Pamiętaj dyni hokkaido nie obiera się
ze skóry! Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż posoloną delikatnie
dynię. Piecz 15 minut w 180 stopniach.
Marchewkę
umyj, obierz i okrój w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz w garnku i wsyp
marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj przyprawy, imbir. Podsmaż chwilę, a
następnie wrzuć upieczoną dynię. Dopraw do smaku. Gotuj około 15 minut. Wlej
mleko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Całość zmiksuj. Podawaj z koperkiem i
groszkiem ptysiowym.
Świetna zupa na rozgrzanie, na ten chłodny czas. Delektuję się nią na razie wirtualnie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Zachęcam do dodania przepisu do akcji JESIENNY COMFORDFOOD na Mikserze Kulinarnym :)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że może być pyszna, szczególnie z koperkiem. Nigdy ni robiłam, ale kusi mnie od dawna. Może jednak bez mleka kokosowego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię pod każdą postacią :D Zupka na pewno pyszna i oczywiście będzie wypróbowana :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Zupa z dynią na jesienny, deszczowy dzień to prawdziwe cudo. Zapisałam przepis, będzie idealna na weekend. Zawsze wtedy lubię gotować zupę, często idziemy na wycieczkę a po powrocie aż się chce człowiekowi wskoczyć do takiej wspaniałości.
OdpowiedzUsuńZupki dyniowe królują po blogach ;) Wszędzie pełno pomarańczowych i żółtych miseczek, a co jedna to apetyczniejsza. Z koperkiem nie robiłam, nadrobię!
OdpowiedzUsuńCebula i czosnek przy refluksie to niekoniecznie ;-)
OdpowiedzUsuń