Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.


 

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.

Ta bardzo łatwa w przygotowaniu zupa jest jedną z moich ulubionych. I to nie tylko dlatego, że zawiera kilka składników, robi się prawie sama i zawsze wspaniale smakuje. Ta zupa jest genialna, ponieważ możecie zabrać ją ze sobą wszędzie, wzmacnia śledzionę i regeneruje śluzówkę żołądka. Masz refluks? Zupa jest dla Ciebie!


Składniki

- 1 mała dynia, np. hokkaido

- 2- 3 marchewki

-1 duża cebula

- 4-5 ząbków czosnku

-3 cm startego korzenia imbiru

- 1 łyżeczka curry i pół łyżeczki kurkumy

-olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia.

-sól morska lub himalajska

- 3 łyżki siekanego świeżego koperku

- pół puszki mleka kokoswoego

- groszek ptysiowy Brześć


Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.


 

Dynię umytą i wypestkowaną, pokrój na kawałki. Pamiętaj dyni hokkaido nie obiera się ze skóry! Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż posoloną delikatnie dynię. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Marchewkę umyj, obierz i okrój w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz w garnku i wsyp marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj przyprawy, imbir. Podsmaż chwilę, a następnie wrzuć upieczoną dynię. Dopraw do smaku. Gotuj około 15 minut. Wlej mleko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Całość zmiksuj. Podawaj z koperkiem i groszkiem ptysiowym.


Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.

Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks.


Komentarze

  1. Świetna zupa na rozgrzanie, na ten chłodny czas. Delektuję się nią na razie wirtualnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. Zachęcam do dodania przepisu do akcji JESIENNY COMFORDFOOD na Mikserze Kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam, że może być pyszna, szczególnie z koperkiem. Nigdy ni robiłam, ale kusi mnie od dawna. Może jednak bez mleka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dynię pod każdą postacią :D Zupka na pewno pyszna i oczywiście będzie wypróbowana :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa z dynią na jesienny, deszczowy dzień to prawdziwe cudo. Zapisałam przepis, będzie idealna na weekend. Zawsze wtedy lubię gotować zupę, często idziemy na wycieczkę a po powrocie aż się chce człowiekowi wskoczyć do takiej wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupki dyniowe królują po blogach ;) Wszędzie pełno pomarańczowych i żółtych miseczek, a co jedna to apetyczniejsza. Z koperkiem nie robiłam, nadrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cebula i czosnek przy refluksie to niekoniecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!