Pasztet z selera, batatów, z ryżem pełnoziarnistym, pomidorkami i nutą imbiru.
Zakochacie się w tym pasztecie na zabój, bo jest niesamowity. Całkowicie wegetariański. Ostrość selera doskonale równoważy się ze słodkością batata ,imbir podbija smak i dodaje ogrzewającej nuty,a dodatek ryżu sprawi, iż nie będziecie wołać o chleb.
Dzięki
dodatkowi ryżu pełnoziarnistego stanie się po prostu bardziej treściwy.
W połączeniu z ulubioną sałatką i dressingiem będzie
doskonałym pomysłem na kolację, albo śniadanie. Wykorzystałam pomysł Marka Zaremby wprowadzając odrobinę mojej inwencji twórczej.
Będziecie potrzebować:
- jeden duży seler pokrojony w kostkę oraz jeden batat
pokrojony w kostkę
- dwie łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki uprażonych i zmielonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku oraz 2 cm utartego kłącza imbiru
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki
suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ziół
prowansalskich dodatkowo sól himalajska lub morska do smaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
Selera i batata rozłóż na blaszce. Posól i piecz w
temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, warzywa możesz też ugotować na
parze jeśli chcesz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Podduś na oleju
kokosowym lub na oliwie z oliwek. Do miski wrzuć ostudzone warzywa, zmielone pestki
dyni, cebulkę i czosnek,
mielone siemię lniane, imbir i pozostałe przyprawy. Wlej
oliwę i zblenduj na gładką masę oraz dopraw solą.
Całość przełożyć do wysmarowanej olejem kokosowym formy, a na wierzchu delikatnie po wciskaj połówki pomidorków. Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Lubimy warzywne pasztety więc ten przepis też "wykradam". Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń