Pasztet z selera, batatów, z ryżem pełnoziarnistym, pomidorkami i nutą imbiru.

 

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,



Zakochacie się w tym pasztecie na zabój, bo jest niesamowity. Całkowicie wegetariański. Ostrość selera doskonale równoważy się ze słodkością batata ,imbir podbija smak i dodaje ogrzewającej nuty,a dodatek ryżu sprawi, iż nie będziecie wołać o chleb.


Dzięki dodatkowi ryżu pełnoziarnistego stanie się po prostu bardziej treściwy.
W połączeniu z ulubioną sałatką i dressingiem będzie doskonałym pomysłem na kolację, albo śniadanie. Wykorzystałam pomysł Marka Zaremby wprowadzając odrobinę mojej inwencji twórczej.

Będziecie potrzebować:
- jeden duży seler pokrojony w kostkę oraz jeden batat pokrojony w kostkę
- dwie łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki uprażonych i zmielonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku oraz 2 cm utartego kłącza imbiru
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo sól himalajska lub morska do smaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego

Selera i batata rozłóż na blaszce. Posól i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, warzywa możesz też ugotować na parze jeśli chcesz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Podduś na oleju kokosowym lub na oliwie z oliwek. Do miski wrzuć ostudzone warzywa, zmielone pestki dyni, cebulkę i czosnek, 
mielone siemię lniane, imbir i pozostałe przyprawy. Wlej oliwę i zblenduj na gładką masę oraz dopraw solą.

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,


 Całość przełożyć do wysmarowanej olejem kokosowym formy, a na wierzchu delikatnie po wciskaj połówki pomidorków. Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,

pasztet z selera,pasztet wegetariański,kupiec,ryż, kasza, najzdrowszy ryż,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kuchnia wegetariańska,vege,przpeisy fit,przepisy na odchudzanie,


Komentarze

  1. Lubimy warzywne pasztety więc ten przepis też "wykradam". Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!