Surówka z czerwonej kapusty do obiadu i...nie tylko!
Bardzo łatwa, niezwykle pyszna
surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu
lub oleju, za którą przepadam ja i moje dzieci. Przygotujesz ją dosyć szybko.
Szybko też zniknie, gdyż moje dzieci jedzą ją nie tylko jako dodatek, ale
również samodzielnie na śniadanie lub kolację.
Składniki w przybliżeniu. Możesz dodać mniej lub więcej poszczególnych składników.W oryginalnym przepisie podana jest natka pietruszki. Niestety w niedzielę rano kiedy ją robiłam natki pietruszki nie miałam, ale za to dodałam chyba ze 4 łyżki siekanego mrożonego koperku.
Będziesz potrzebować:
- 1 małej główki czerwonej kapusty - do1 kg
- małej cebuli ,u mnie czerwona
-1 duże jabłko ,twarde i kwaśne
-2 marchewki
-po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
-3-4 łyżki majonezu lub 4-5 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
-5 łyżek octu jabłkowego- mniej lub więcej, ale ocet jest tutaj konieczny. Pomijam, że zdrowy!
Potrzebujesz też przypraw: 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę cukru, u mnie brązowy
Kapustę poszatkuj na mandolinie lub w robocie ze specjalną nakładką,a zaraz za tym poszatkuj cebulę .Odłóż na bok. Jabłka i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj wszystko dodając koperku i natki pietruszki drobno posiekanych. W garnuszku przygotuj majonez ,dopraw go solą i pieprzem oraz wlej ocet jabłkowy zmiksuj na gładko. I tak przygotowany sos majonezowy wlej do surówki. Wymieszaj. Włóż do pojemnika minimum na półtorej godziny, trzymaj w lodówce. Wszystko ładnie się przegryzie. Jeśli chcesz, aby surówka nabrała bardzo świeżego charakteru sparz jedną cytrynę i zetrzyj ją na tarce do parmezanu i wmieszaj w majonez. Jeśli nie chcesz majonezu zastąp go olejem rzepakowym.
Mniam!
OdpowiedzUsuń