Bardzo szybkie puszyste ciasto z jabłkiem, lawendą i kokosem

 

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,


Moje dzieci to łasuchy, zresztą ja też. Staram się omijać śmieciowe przekąski i od czasu do czasu piec tak, aby mogły ciasto zapakować do szkoły w swojej śniadaniówce. 






Często wydarza się tak , że podstawowe przepisy są przeze mnie tak przekombinowane, że powstają nowe, zupełnie nieznane nam propozycje smakowe. Tak było i tym razem. Ciasto powstało na potrzeby wysprzątania szafki z resztek ,które zalegały w torebkach. Efekt niewiarygodnie pyszny!

 

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

Składniki na długą keksówkę:

- 4-5 jaj

-szklanka brązowego cukru

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- rozpuszczona kostka masła, 200 g

- niecałe 2 szklanki mąki

- parę jabłek ( ilość nie ma znaczenia)

- 1-2 płaskie łyżeczki suszonej lawendy

- łyżka siemienia lnianego

-łyżka sezamu

-pół szklanki wiórków kokosowych

-cukier puder do posypania ciasta

 

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

Piekarnik rozgrzej na 165-170 stopni. Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Odłóż na bok. Masło rozpuść i odłóż na bok.

Cukier i jaja ubij na puch i powoli wsyp mąkę z proszkiem. Na końcu dodaj chłodne i płynne masło . Zmiksuj do połączenia składników.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do gotowej masy wsyp sezam, wiórka, lawendę, ziemię lniane. Wymieszaj łopatką , wsyp jabłka, wymieszaj i tak przygotowaną masę przełóż do keksówki. Piecz około 35-40 minut . Wyjmij, potrzep cukrem pudrem i wcinaj na zdrowie.


szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,

szybkie ciasto z owocami, ciasto ucierane, jak zrobić ciasto ucierane,ciasto na imprezę,ciasto na urodziny,ciasto zdrowe,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,babka piaskowa,


Komentarze

  1. Ciasto wygląda pysznie,ale w przepisie nie napisałaś kiedy dodać masło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dzięki ! Brawo za spostrzegawczość ! JUż poprawione !

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!