Pikantny marynowany okoń morski
Pikantny marynowany okoń morski.
Ryba duszona, przepis na zdrowy obiad.
Pikantny marynowany okoń morski |
Pikantny marynowany okoń morski to danie proste w wykonaniu, pyszne i dodające dużo energii. Jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko patologii kardiologicznych i raka prostaty. Przygotowanie takiego dania nie sprawi Wam żadnych trudności, a smak ozostanie z Wami na długo, tak jak energia, którą poczujecie w każdym kęsie!
Pikantny marynowany okoń morski |
Jak zrobić rybę marynowaną?
Składniki:
- 800 g okonia morskiego lub innej białej ryby pozbawionej ości i wyfiletowanej
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryczka świeża pozbawiona nasionek
- 1 łyżeczka suchego oregano
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- sól i pierz do smaku
- pieczone w piekarniku bataty, ulubione kiełki, rukola
Pikantny marynowany okoń morski |
Jak zrobić proste danie z rybą?
Cebulę, czosnek, ostrą papryczkę, natkę pietruszki wrzuć do blendera i poszatkuj. W małym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ten cały miks, nie dłużej niż 5 minut, to wszystko po to, aby zmiksowane rzeczy uwolniły swój cały aromat. Przełóż je do miski i wlejcie ocet oraz sos Tabasco. Wymieszaj i pozostaw do wychłodzenia . Połóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym i przykryj marynatą, a całość zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny. Patelnie o grubym dnie podgrzej i wyłóż na nią filety, smaż około 3 minut z każdej strony, dosmacz solą i pieprzem, chodzi o to, aby marynata zgęstniała. Możesz podać z babatami pieczonymi na frytki w piekarniku. Udekoruj rukolą i ulubionymi kiełkami. Zajadaj na zdrowie.
Pikantny marynowany okoń morski |
Branzino marinato piccante.
La ricerca ha dimostrato che mangiare pesce un paio di volte alla settimana puo ridurre in maniera significativa i rischi di patologie cardiocircolatorie e di tumore alla prostata. La ricetta che vi propongo e'facillisima da preparare e richiede pochi ingredientidi base. Ecco perche si rivelera ideale per i giorni lavorativi!
Questi filetti di pesce saltati in padella devono la loro morbidezza alla marinatura alle erbe.
Ingredienti:
- 800 g di branzino o altro pesce bianco sfilettato
- 1 cipolla
- 2 sicchi d'aglio
- 1 peperoncino fresco privato dei semi
- 1 cucchiaino di origano essiccato
- 1 ciuffo di prezzemolo
- 2 cucchiai di aceto di vino rosso
- 1 cucchiaino di Tabasco
- sale , pepe qb.
Preparazione del pesce:
Riunite in un mixer cipolla,aglio, peperoncino, origano e foglie di prezzemolo. Azionate brevemente, fino a ottenere un trito non tropo fine.
In una piccola casseruola scaldate l'olio e soffriggetevi il trito a fiamma bassa per soli 5 minuti, finche sprigionera tutto il suo aroma.Trasferite in una ciotola e incorporate l'aceto e il Tabasco. Lasciate raffreddare. Disponete i filetti in una terrina e versatevi sopra la marinata. Coprite con pellicola da cucina e riponete in frigorifero per 3 ore, girando ogni tanto i filetti.
Scaldate a fiamma vivauna caiente padella antiaderente e cuocetevi i filetti di branzino per 2-3 minuti per lato, insaporendo con un izzico di sale, fino a quando il pesce si spezzera facilmente e lamarinata si sara addensata. Togliete dal fuoco e suddividete nei piatti individuali. Servite, a piacere, con una fresca insalata.
Rybka na ostro, to co lubię <3!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis Kasiu! Uwielbiamy ryby I jemy je bardzo często, tym bardziej, że mieszkamy nad oceanem. Duszony okoń jest na pewno pyszny, a już w wersji pikantnej to raj dla podniebienia. Przepis zapisuję I na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Uwielbiam ryby. U mnie to jada się je przynajmniej trzy razy w tygodniu.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jutrzejszy obiad, dziękuję za inspiracje na coś nowego w naszym menu :)
OdpowiedzUsuńTo ja przygotije tak dorsza, albo sandacza ;) mąż mój łowi także przyzadze to co będę miała akurat pod ręką :)
OdpowiedzUsuń