Pikantny marynowany okoń morski

 Pikantny marynowany okoń morski.

Ryba duszona, przepis na zdrowy obiad.


Pikantny marynowany okoń morski
Pikantny marynowany okoń morski


Pikantny marynowany okoń morski to danie proste w wykonaniu, pyszne i dodające dużo energii. Jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko patologii kardiologicznych i raka prostaty. Przygotowanie takiego dania nie sprawi Wam żadnych trudności, a smak ozostanie z Wami na długo, tak jak energia, którą poczujecie w każdym kęsie!

Pikantny marynowany okoń morski
Pikantny marynowany okoń morski


Jak zrobić rybę marynowaną?

Składniki:

- 800 g okonia morskiego lub innej białej ryby pozbawionej ości i wyfiletowanej

- 2 ząbki czosnku

- ostra papryczka świeża pozbawiona nasionek

- 1 łyżeczka suchego oregano 

- 1 pęczek natki pietruszki

- 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu z czerwonego wina 

- 1 łyżeczka sosu Tabasco

- sól i pierz do smaku

- pieczone w piekarniku bataty, ulubione kiełki, rukola

Pikantny marynowany okoń morski
Pikantny marynowany okoń morski


Jak zrobić proste danie z rybą?

Cebulę, czosnek, ostrą papryczkę, natkę pietruszki wrzuć do blendera i poszatkuj. W małym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ten cały miks, nie dłużej niż 5 minut, to wszystko po to, aby zmiksowane rzeczy uwolniły swój cały aromat. Przełóż je do miski i wlejcie ocet oraz sos Tabasco. Wymieszaj i pozostaw do wychłodzenia . Połóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym i przykryj marynatą, a całość zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny. Patelnie o grubym dnie podgrzej i wyłóż na nią filety, smaż około 3 minut z każdej strony, dosmacz solą i pieprzem, chodzi o to, aby marynata zgęstniała. Możesz podać z babatami pieczonymi na frytki w piekarniku. Udekoruj rukolą i ulubionymi kiełkami. Zajadaj na zdrowie.

Pikantny marynowany okoń morski
Pikantny marynowany okoń morski


Branzino marinato piccante.

La ricerca ha dimostrato che mangiare pesce un paio di volte alla settimana puo ridurre in maniera significativa i rischi di patologie cardiocircolatorie e di tumore alla prostata. La ricetta che vi propongo  e'facillisima da preparare e richiede pochi ingredientidi base. Ecco perche si rivelera ideale per i giorni lavorativi!

Questi filetti di pesce saltati in padella devono la loro morbidezza alla marinatura alle erbe.

Ingredienti:

- 800 g di branzino o altro pesce bianco sfilettato

- 1 cipolla

- 2 sicchi d'aglio

- 1 peperoncino fresco privato dei semi

- 1 cucchiaino di origano essiccato

- 1 ciuffo di prezzemolo

- 2 cucchiai di aceto di vino rosso

- 1 cucchiaino di Tabasco

- sale , pepe qb.


Preparazione del pesce:

Riunite in un mixer cipolla,aglio, peperoncino, origano e foglie di prezzemolo. Azionate brevemente, fino a ottenere un trito non tropo fine.

In una piccola casseruola scaldate l'olio e soffriggetevi il trito a fiamma bassa per soli 5 minuti, finche sprigionera tutto il suo aroma.Trasferite in una ciotola e incorporate l'aceto e il Tabasco. Lasciate raffreddare. Disponete i filetti in una terrina e versatevi sopra la marinata. Coprite con pellicola da cucina e riponete in frigorifero per 3 ore, girando ogni tanto i filetti. 

Scaldate a fiamma vivauna caiente padella antiaderente e cuocetevi i filetti di branzino per 2-3 minuti per lato, insaporendo con un izzico di sale, fino a quando il pesce si spezzera facilmente e lamarinata si sara addensata. Togliete dal fuoco e suddividete nei piatti individuali. Servite, a piacere, con una fresca insalata. 













Komentarze

  1. Fantastyczny przepis Kasiu! Uwielbiamy ryby I jemy je bardzo często, tym bardziej, że mieszkamy nad oceanem. Duszony okoń jest na pewno pyszny, a już w wersji pikantnej to raj dla podniebienia. Przepis zapisuję I na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Uwielbiam ryby. U mnie to jada się je przynajmniej trzy razy w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na jutrzejszy obiad, dziękuję za inspiracje na coś nowego w naszym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja przygotije tak dorsza, albo sandacza ;) mąż mój łowi także przyzadze to co będę miała akurat pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!