Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów. 



Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym.



Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów


 Delikatny gulasz z bakłażanów lub jak kto woli bakłażany w sosie pomidorowym idealnie się sprawdzą jako typowe antipasto bądź dodatek do kopytek, gnocchi, czy pierogów. Zapewniam, że smakują wybornie  również z chrupiącą skórką chleba, tak na ciepło, jak i na zimno.


Nie należą do najlżejszych dań włoskich, dlatego postanowiłam je nieco odchudzić. Zamiast smażenia naszego bakłażana, będziemy go piekli w piekarniku, co nie ujmuje mu niczego. Możecie go przygotować w większej ilości i posłuży Wam jako baza pod pasta alla norma.

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów


Jak zrobić bakłażany w sosie?

Składniki:

- długie bakłażany (ilość zależy od Was ile sosu chcecie przygotować) u mnie 4 sztuki

- 2-3 puszki pomidorów w zalewie. Nie ma znaczenia czy są całe czy krojone, wszystko i tak się rozpadnie.

- dużo listków bazylii

- 4 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek ,  sól i pieprz

- marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki

- czerwona cebula

- 2 łyżki mielonego mięsa opcjonalnie


Umyjcie bakłażany i pokrójcie je w kostkę. Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni lub więcej. Bakłażany pokrojone w kostkę wrzućcie do miski, posólcie, dodajcie oliwy z oliwek, wymieszajcie, aby obkleić oliwą każdą kostkę bakłażana. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 20 minut.

Międzyczasie w garnku podsmażcie pokrojoną w paski cebulkę, czosnek i marchewkę, dodajcie opcjonalnie mięso mielone. Ja się Wam przyznam, że nie robiłam tego w garnku, ale w robocie planetarnym z funkcją gotowania indukcyjnego. Gdy marchewka okazała się mięciutka, wrzuciłam 3 puszki pomidorów i 5 daktyli, bo pomidory w puszce były kwaśne. Daktylami zawsze uratujecie kwaśne pomidory. Poza tym lubię kiedy sos ma ciemną barwę. Gotowałam do 4 godzin. Przełożyłam sos do garnka, wrzuciłam świeżą bazylię i upieczone bakłażany. Gotowałam jeszcze około 20 minut do przegryzienia się smaków. I gulasz gotowy.

Wytrzyma spokojnie nawet tydzień w lodówce, z dnia na dzień zmieniając swój smak na wyraźniejszy i głębszy. Polecam do wszelkiego rodzaju ravioli, pierogów, klusek, kopytek, etc. Od razu zobaczycie jak ten prosty i aromatyczny sos ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli pokusicie się na większe kawałki bakłażana i mniejszą ilość sosu, to już będziecie mieli idealne antipasto z chrupiącym chlebem włoskim i czerwonym winem. Nie zapominajcie o dodatku solonego mocno dojrzałego sera owczego i aromatycznej oliwie z oliwek.


Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów


Melanzane a funghetto.

Gulash di melanzane al forno in una salsa di pomodoro e datteri.

Le melanzane di quel tipo possono essere antipasto o un contorno molto gustoso. Potete accompagnarlo con un semplice pane con crosta croccante, con bicchierino di vino e ricotta salata! Potete usare questa ietanza come la base e condimento per la pasta alla norma. 

Ingredienti:

- melanzane lunghe circa 8 pezzi

- olio ev. d'oliva

- 3-4 spicchi d'aglio

- cipolla rossa

- foglie di basilico

- 4 datteri

- 3 scatole di pomodoro

- 1 carota grande

- 200 g di carne maccinata

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów

Lavate bene e asciugate con un panno da cucina le melanzane e tagliatele a cubetti. Riscaldate il forno a 180 gradi. Prendete una ciotola e buttate cubetti di melanzane dentro con sale e olio d 'oliva e mescolate bene per coprirle. Mettete melanzane dentro una teglia antiaderente e infornate per 20 minuti. Dopo di che spegnete il forno e uscite le melanzane.

Prendete una pentola antiaderente, mettete un po d'olio d'oliva, ciolla tritata, aglio e la carota tagliata a dischetti fini fini. Friggete tutto finche la carota non vi risultera morbida e ben cotta, buttate quindi la carne macinata e poi dopo 30 minuti il pomodoro dalle scatole. Insaporite con il sale e pepe. Cucinate 3 ore e poi buttate melanzane e qualche fogliolina di basilico. Servono altri venti minuti di cottura e poi...le vostre melanzane a funghetto sono pronte per essere gustate in modi che preferite!

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów












Komentarze

  1. Bardzo pysznie się prezentuje. Zjadłabym w każdej wersji. Bakłażany to dla mnie fenomen warzywny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbyś czytała mi w myślach Kasiu :-) Ostatnio stwierdziłam, że brakuje mi przepisów z wykorzystaniem bakłażana. A tu proszę, piękne I aromatyczne danie :-) Lecę do sklepu I zabieram się do robienia gulaszu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Baklażany lubię i czesto je uzywam go kurdyjskiego dania bakluba. Takiego gulaszu niestety nie miałam okazji jeść chodz do bakluby też się piecze bakłażany :) może to coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasta z takich warzyw bardzo mi się podoba. Jak widać nie zawsze trzeba jeść mięso.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze opalam bakłażan na palniku, w naczyniu żaroodpornym nie robiłam. Chętnie spróbuję. Dzięki za przepis! Po prostu MAMA

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!