Kasza bulgur z czerwonymi warzywami
Kasza bulgur z czerwonymi warzywami.
Zdrowy przepis na kaszę bulgur.
kasza bulgur z warzywami |
kasza bulgur z warzywami |
Składniki:
- woreczek kaszy bulgur Kupiec
- jeden długi bakłażan
- jeden słodki ziemniak (batat )
- jedna marchewka
- mięsisty i dojrzały pomidor
- wędzona papryka
- dwie łyżki fasoli czerwonej z puszki
- pół łyżeczki pasty z chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża pietruszka
- świeży tymianek
- olio evo
- jedna łyżeczka kurkumy
- 1 czerwona cebula
- łyżka zielonego groszku z puszki lub mrożonego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie trochę fety jeśli lubicie
kasza bulgur z warzywami |
Czy kasza bulgur jest zdrowa?
Bulgur z czerwonymi warzywami jest niezwykle smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy. Kasza bulgur korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego za sprawą zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu. Potas wspomaga pracę naszego serca i obniża ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, obniża znacznie ryzyko zawału serca, a ponadto reguluje poziom wapnia i wspiera wchłanianie potasu. Beta- karoten natomiast doskonale wymiata wolne rodniki z naszego organizmu i chroni nas przed stresem oksydacyjnym. Beta-karotem kumuluje się w skórze, posiada zdolność wiązania rodników tlenowych oraz zapobiega uszkodzeniom skóry wywołanym przez promieniowanie UVA.
Do tej potrawy wybrałam warzywa, które bardzo lubię: bakłażany, pomidory, marchewki, dodałam również fasolę czerwoną z puszki, by było szybciej.
Jak przygotować kaszę bulgur z warzywami ?
Bakłażana umyj i pokrój w kostkę, jeśli nie lubisz skórki, usuń ją. Marchewkę umyj i obierz, pokrój w cienkie talarki. Batata umyj i obierz oraz pokrój na frytki. Bakłażany i marchewkę w plasterki układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy olejem, solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. W międzyczasie w rondelku podsmażamy batata i paprykę, odkładamy na bok, następnie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy koncentrat, przyprawy oraz sól. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy upieczone warzywa, groszek, fasolkę, mieszamy. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przesypujemy do miski i czekamy aż trochę przestygnie. Mieszamy kaszę z warzywami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Możesz dodatkowo skropić świeżą oliwą z oliwek i dodać ser feta!
Zajadaj się na zdrowie !
kasza bulgur z warzywami |
kasza bulgur z warzywami |
kasza bulgur z warzywami |
Bulgur con verdure rosse.
Una ricetta salutare per il bulgur.
Il bulgur con le verdure e'una ricetta semlice e salutare. E'un piatto pieno di energiaa e beta-carotene grazie alla presenza di verdure rosse. Ho usato le mie verdure preferite come patate dolci, melanzane, carote e pomodoro. Ho anche aggiunto fagioli rossi e bulgur naturalmente! E'un piatto di ispirazio e mediorientale che puoi mangiare quando vuoi e con chi vuoi.
Ingredienti per bulgur con verdure:
- 150 g di bulgur cotto
- una lunga melanzana
- una patata dolce
- un pomodoro maturo
- una cipolla rossa
- pepe affumicato
- due cucchiai di fagioli rossi in scatola
- mezzo cucciaio di pasta di chili o peperoncino rosso tritato
-un cucchiaio di concentrato di omodoro
- prezzemolo fresco, timo fresco
- olio evo
- un cucchiaino di curcuma
- sale, pepe a piacere
- feta, come una opzione
kasza bulgur z warzywami |
Bulgur e'salutivo?
Il bulgur con verdure rosse e'veramente gustoso e allo stesso tempo molto salutare. Ha un effetto positivo sul funzionamento del sistema cardiovascolare grazie al contenuto di potassio, calcio, magnesio e sodio. Il potassio supporta il lavoro del nostro cuore e abbassa la pressione sanguigna. Il magnesio dilata le arterie, riduce significativamente il rischio di infarto. Regola anche il livello di calcio e supporta l'assorbimento del potassio. Il beta-carotene rimuove perfettamente i radicali liberi dal nostro corpo e ci protegge dallo stress ossidativo. La beta-carotene si accumula nella pelle. Ha la capacita di legare i radicali dell'ossigeno e previene i danni alla pelle causati dai raggi UVA.
Per questo piatto ho scelto le verdure che mi piacciono molto: melanzane, carote, patate dolci, pomodori, e ho messo anche fagioli rossi in scatola.
kasza bulgur z warzywami |
Come preparare il bulgur con le verdure?
Lavate tutte le verdure e tagliatele a piacere, per esempio, carote a fettine, melanzane a dadini, patate dolci tagliate come per patatine fritte. Disporrete le melanzane e le carote su una teglia, condite con olio, sale e pee e cuocete in forno a 200 gradi per 30 minuti. Nel frattempo fate soffriggere in una casseruola la patata dolce e la paprika dolce. , mettete da parte, e poi fate soffriggere la cipolla tritata. DOpo un o di tempo aggiungete il concentrato, le spezie e il sale. MEscolate e cuocete per 5 minuti. Aggiungete le verdure al forno, i piselli, i fagioli, e mescolate. Cuocete il bulgur e versate in una capiente ciotola. Dopo metti le verdure e mescola delicatamente. Aggiungi il prezzemolo tritato e timo. MEtti olio evo e formaggio preferito.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!