Makaron z sosem i z czarnymi oliwkami
Makaron z sosem i z czarnymi oliwkami.
Sycylijski makaron z sosem.
Makaron z sosem i z czarnymi oliwkami |
To przepyszny i typowy makaron z kuchni południowych Włoch, w szczególności z kuchni sycylijskiej, która pachnie dolce vita i słonecznym dolce far niente! Propozycja dla tych, którzy nie lubią stać przy kuchence, ale i dla tych, którzy chcą zrobić szybki obiad lub kolację dla swoich przyjaciół, gości lub rodziny.
Makaron z sosem i z czarnymi oliwkami |
Składniki na makaron z sosem:
- 400 g ulubionej formy makaronu
- 200 g czarnych oliwek, najlepiej aby to były oliwki "tostate" z pestkami, a nie z dziwnej zalewy z dziurą w środku o smaku nie wiadomo czego.
- świeża siekana pietruszka
- około 700 g pomidorków koktajlowych lub więcej
- 1 łyżeczka chili lub pasty z chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona lub duża biała cebula cukrowa
- sól i pierz do smaku
- tarty ser pecorino od serca
- oliwa z oliwek ev
Makaron z sosem i z czarnymi oliwkami |
Jak zrobić makaron z sosem i z czarnymi oliwkami?
Zacznij gotować makaron. Makaron z sosem zaczynamy przygotowywać od pokrojenia bardzo drobno cebuli, czosnku i pietruszki. Oliwki pozbaw pestek i okrój drobno. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę z oliwek i dodaj czosnek, pastę z chili i posiekaną cebulę. Dodaj trochę gorącej wody z gotującego się makaronu. Gotuj do chwili, aż cebula zwiędnie i zmięknie, wtedy dodaj pomidorki i połowę natki pietruszki. Gotuj 15 minut mniej więcej. Gdy sos zacznie gęstnieć , dodaj oliwki i gotuj, aż sos będzie miał ciemniejszą barwę. Międzyczasie odcedź makaron, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej. Zachowaj trochę wody z ugotowanego makaronu. Do garnka w którym gotował się sos, wrzuć makaron i dodaj sporo sera pecorino, wymieszaj dokładnie, serwuj od razu z oliwkami, siekaną bazylią, sałatą, oliwkami i pomidorkami jako dekoracją. Makaron jest pyszny, szybki i pachnie latem!
Makaron z sosem i z czarnymi oliwkami |
Pasta al sugo e olive nere.
Pasta siciliana al sugo e olive.
Questo e'un piatto delizioso, anche se proviene dalla cucina povera. E' un piatto tipico del Sud. Particolarmente lo incontreremo in Sicilia. Cucina del Sud profuma di dolce vita e di dolce far niente! Una proposta per chi ama le vacanze italiane e per chi ama stare con familia e amici, insomma in compagnia. Questo piatto e'per chi non ama stare ai fornelli, e prefrisce un piatto semplice e veloce.
Ingrdienti:
- 400 g della pasta - spaghetti o un altra forma preferita
- olive nere- un bel pugno e se ti piacciono anche due pugni. Preferibilmente olive nere tostate non denocciolate
- prezzemolo fresco tritato
- circa 700 g di ciglieggino di Pachino o altro pomodoro dolce
- 1 cucchiaino di peperoncino tritato finemente
- 1 cipolla bianca grande
- 3 spicchi d'aglio
- sale e epe qb
- pecorino siciliano qb
- olio evo qb
Come fare la pasta al sugo con le olive?
Inizia a cuocere la pasta. Iniziamo a preparare la pasta tritando finemente cipolla, aglio e prezzemolo. Se dovete tritare peperoncino, fatelo adesso. Mettete da parte. Eliminate i semi e mondate finemente le olive nere. Versate l'olio ev d'oliva sulla pentola antiaderente abbastanza capiente e friggete aglio, chili e cipolla. Aggiungete acqua calda per apassire tutto e evitare di bruciare ingredienti, quindi aggiungete i pomodorini e meta del prezzemolo, olive e cuocete circa 15 minuti mescolando tanto in tanto. Quando la salsa cominciera ad addensarsi e avra un colore piu scuro, spegnete fuoco. Scolate la pasta e conservate un po d'acqua dalla pasta cotta. Mettete la pasta dentro la pentola con salsa e mescolate bene. Aggiungete molto pecorino e acqua calda dalla cottura di pasta e servite immediatamente spolverando di pecorino. Guarnite con olive e omodorino oppure con romana o basilico.
Buon appetito.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!