Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi
Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi.
Pyszna sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola.
![]() |
Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi |
Sałatka z gruszkami, orzechami włoskimi, szynką parmeńską i gorgonzolą może być wyrafinowanym dodatkiem lub samodzielnym pysznym pojedynczym daniem. Niewielka ilość składników sprawi, że sałatka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo szybka w przygotowaniu. Możecie ją zrobić podczas kiedy Wasi goście będą rozmawiać między sobą przy stole. W tej sałatce słodki smak bardzo dojrzałych gruszek połączy się z pikanterią gorgonzoli, a całość dosmaczona octem balsamicznym sprawi, że przepadniecie, a sałatka zostanie Waszą ulubioną.
Składniki na sałatkę:
- opakowanie ulubionego, zielonego miksu sałat lub paczka rucoli lub np. sama roszponka lub sam szpinak
- porządna garść gorgonzoli pokrojonej w kostkę
- kilka orzechów włoskich
- dojrzała gruszka lub dwie
- szynka parmeńska, ilość plastrów wedle życzenia
- ocet balsamiczny z Modeny DOP
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek, delikatna
- kilka czarnych oliwek z pestkami ( olive tostate )
Jak zrobić sałatkę z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi?
Sałatkę ( jeśli umyta, jeśli nie- umyj ) przełóż na duży półmisek do serwowania sałat. Przygotuj "sos". Oliwę, sól, pieprz, ocet balsamiczny wymieszaj w szejkerze np, i odstaw na bok. Wkomponuj wszystkie składniki i ułóż z nich sałatkę. Na koniec przed samym podaniem polej sosem. Podawaj z grzankami lub ciabattą. Jest pyszna, wyjątkowa!
![]() |
Insalata con pere, noci, gorgonzola e prosciutto di Parma |
Insalata con pere, noci, gorgonzola e prosciutto di Parma.
E'una rocetta facile, veloce e squisita, da tenere sempre in mente quando avete ospiti e poco tempo per preparare qualcosa. Potete con quella fare la bella figura e stupirli, perche insalata e'davvero buonissima.
Ingredienti:
- un misto di insalate precedentemente lavate
- 1 fettona di gorgonzola tagliata a dadini spessi
- un bel pugno di noci
- 2 pere abbastanza mature
- qualche fetta di prosciutto di PArma
- olio extravergine d'oliva
- sale, pepe, aceto balsamico di Modena DOP
- olive nere con osso, tostate
Come preparare insalata?
Trasferite insalata asciutta e pulita su un piatto di portata. Tagliate gorgonzola a cubetti e pera a pezzettini senza sbuciarla. Mettete tutti ingredienti ( tranne liquidi ) soppra insalata. Dopo di che mescolate insieme olio d'oliva, sale, pepe, aceto balsamico. Condite vostra insalata. Mettete di sopra noci e...fatta!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!