Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi

 Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi.

Pyszna sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola.


Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi
Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Sałatka z gruszkami, orzechami włoskimi, szynką parmeńską i gorgonzolą może być wyrafinowanym dodatkiem lub samodzielnym pysznym pojedynczym daniem. Niewielka ilość składników sprawi, że sałatka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo szybka w przygotowaniu. Możecie ją zrobić podczas kiedy Wasi goście będą rozmawiać między sobą przy stole. W tej sałatce słodki smak bardzo dojrzałych gruszek połączy się z pikanterią gorgonzoli, a całość dosmaczona octem balsamicznym sprawi, że przepadniecie, a sałatka zostanie Waszą ulubioną. 

Składniki na sałatkę:

- opakowanie ulubionego, zielonego miksu sałat lub paczka rucoli lub np. sama roszponka lub sam szpinak

- porządna garść gorgonzoli pokrojonej w kostkę

- kilka orzechów włoskich

- dojrzała gruszka lub dwie

- szynka parmeńska, ilość plastrów wedle życzenia

- ocet balsamiczny z Modeny DOP

- sól i pieprz do smaku

- oliwa z oliwek, delikatna 

- kilka czarnych oliwek z pestkami ( olive tostate )


Jak zrobić sałatkę z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi?

Sałatkę ( jeśli umyta, jeśli nie- umyj ) przełóż na duży półmisek do serwowania sałat. Przygotuj "sos". Oliwę, sól, pieprz, ocet balsamiczny wymieszaj w szejkerze np, i odstaw na bok. Wkomponuj wszystkie składniki i ułóż z nich sałatkę. Na koniec przed samym podaniem polej sosem. Podawaj z grzankami lub ciabattą. Jest pyszna, wyjątkowa!

Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi
Insalata con pere, noci, gorgonzola e prosciutto di Parma

Insalata con pere, noci, gorgonzola e prosciutto di Parma.

E'una rocetta facile, veloce e squisita, da tenere sempre in mente quando avete ospiti e poco tempo per preparare qualcosa. Potete con quella fare la bella figura e stupirli, perche insalata e'davvero buonissima.


Ingredienti:

- un misto di insalate precedentemente lavate

- 1 fettona di gorgonzola tagliata a dadini spessi

- un bel pugno di noci

- 2 pere abbastanza mature

- qualche fetta di prosciutto di PArma

- olio extravergine d'oliva

- sale, pepe, aceto balsamico di Modena DOP

- olive nere con osso, tostate


Come preparare insalata?

Trasferite insalata asciutta e pulita su un piatto di portata.  Tagliate gorgonzola a cubetti e pera a pezzettini senza sbuciarla. Mettete tutti ingredienti ( tranne liquidi ) soppra insalata. Dopo di che mescolate insieme olio d'oliva, sale, pepe, aceto balsamico. Condite vostra insalata. Mettete di sopra noci e...fatta!


  1. Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi
    Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!