Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich

 Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich.


Makron z pesto z jarmużu.



Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich
Makaron z pesto


Wszystko właściwie co przerabia się w pesto, wydaje się pyszne, ale są warzywa, które radzą sobie lepiej niż inne, a jednym z nich jest jarmuż. Jest rośliną o tysiącu właściwości, która podbiła stoły w całej Europie. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, jest naturalnym przeciwutleniaczem. Jarmuż jest  bogaty w witaminy i minerały. Na pesto nadaje się idealnie! Dodatek tuńczyka i Pecorino Romano uczyni z dania istnie królewską kolację i obiad. Przygotuj dużo pesto, ponieważ podbije Wasze podniebienia!


Składniki na makaron z pesto:

- ulubiona forma makaronu, u mnie penne

- ulubiony tuńczyk, duża puszka

- jarmuż myty, jedna lub dwie paczki

- 3 ząbki czosnku

- garść orzechów włoskich

- sól i pieprz do smaku 

- oliwa z oliwek

- Pecorino Romano


Jak zrobić makaron z jarmużowym pesto?

Nastaw wodę, zagotuj ją. Usuń twarde części z jarmużu i wrzuć na wrzątek, gotuj do miękkości. Po odcedzeniu natychmiast schłodź zimną wodą. Odsącz, odciśnij nadmiar wody. Wrzuć liście do kielicha blendera, dodaj sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, garść orzechów włoskich i oliwę z oliwek. Zacznij miksować, dolewaj sukcesywnie oliwy aż otrzymasz zadowalającą konsystencję. Dodaj tuńczyka, trochę parmezanu. Zmiksuj na gęste pesto. Wymieszaj pesto z makaronem, podawaj z Pecorino Romano.


Penne al pesto di cavolo nero, tonno e noci.

Come fare la pasta con tonno. Ingredienti. 

- penne qb

- tonno preferito, una o due scatolette grandi

- cavolo nero lavato

- 3 spicchi d'alio

- una manciata di noci

- sale e pepe a piacere

- olio evo

- Pecorino Romano

Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich
Makaron z jarmużowym pesto




Come preparare la pasta con pesto?

Metti l'acqua, portala a bollire. Togli le parti dure del cavolo e metti a cucinare le foglie in acqua bollente. Quando le foglie diventano morbide, scolale e mettile immediatamente in acqua fredda per raffreddarle subito. Scola e strizza. Metti le foglie in una tazza dell frullatore, aggiungi il sale, l'aglio, una manciata di noci e l'olio d'oliva. Inizia a frullare mettendo olio d'oliva qb. Aggiungi tonno e un po di armiggiano. Mescola fino a ottenere un esto denso. Metti il pesto nella pasta, servi immediatamente con Pecorino Romano.



Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich
Penne z pesto 



Komentarze

  1. Ooo już lubię ten przepis. Makaron i tuńczyk to duet idealny. A pesto z jarmużu jeszcze nie robiłam, wiec chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, dodałam oszczędnie jarmużu, ale tuńczyka od serca :-)

      Usuń
  2. Pesta z jałmużnę jeszcze nie jadłam i mawet nie pomyślałam że można coś takiego zrobić :) Kasiu ciekawe dane i zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem trzeba wymyślać, aby się składniki nie zmarnowały :-)

      Usuń
  3. Kolejny pyszny przepis Kasiu! Czytałam wiele o dobroczynnych właściwościach jarmurużu , ale jakoś nigdy nie miałam na niego pomysłu. Dziękuję za Twoją propozycję, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż jest mega, całe szczęście, że dziś dostępny niemal wszędzie i myty!

      Usuń
  4. Makaron z tuńczykiem to chyba najczęściej przygotowywane danie...Dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się...proste jak konstrukcja cepa i do tego pyszne!

      Usuń
  5. Uwielbiam jarmuż ale taki sam surowy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!