Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich
Penne z pesto z jarmużu z dodatkiem tuńczyka i orzechów włoskich.
Makron z pesto z jarmużu.
Makaron z pesto |
Składniki na makaron z pesto:
- ulubiona forma makaronu, u mnie penne
- ulubiony tuńczyk, duża puszka
- jarmuż myty, jedna lub dwie paczki
- 3 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- Pecorino Romano
Jak zrobić makaron z jarmużowym pesto?
Nastaw wodę, zagotuj ją. Usuń twarde części z jarmużu i wrzuć na wrzątek, gotuj do miękkości. Po odcedzeniu natychmiast schłodź zimną wodą. Odsącz, odciśnij nadmiar wody. Wrzuć liście do kielicha blendera, dodaj sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, garść orzechów włoskich i oliwę z oliwek. Zacznij miksować, dolewaj sukcesywnie oliwy aż otrzymasz zadowalającą konsystencję. Dodaj tuńczyka, trochę parmezanu. Zmiksuj na gęste pesto. Wymieszaj pesto z makaronem, podawaj z Pecorino Romano.
Penne al pesto di cavolo nero, tonno e noci.
Come fare la pasta con tonno. Ingredienti.
- penne qb
- tonno preferito, una o due scatolette grandi
- cavolo nero lavato
- 3 spicchi d'alio
- una manciata di noci
- sale e pepe a piacere
- olio evo
- Pecorino Romano
Makaron z jarmużowym pesto |
Come preparare la pasta con pesto?
Metti l'acqua, portala a bollire. Togli le parti dure del cavolo e metti a cucinare le foglie in acqua bollente. Quando le foglie diventano morbide, scolale e mettile immediatamente in acqua fredda per raffreddarle subito. Scola e strizza. Metti le foglie in una tazza dell frullatore, aggiungi il sale, l'aglio, una manciata di noci e l'olio d'oliva. Inizia a frullare mettendo olio d'oliva qb. Aggiungi tonno e un po di armiggiano. Mescola fino a ottenere un esto denso. Metti il pesto nella pasta, servi immediatamente con Pecorino Romano.
Penne z pesto |
Ooo już lubię ten przepis. Makaron i tuńczyk to duet idealny. A pesto z jarmużu jeszcze nie robiłam, wiec chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńWarto, dodałam oszczędnie jarmużu, ale tuńczyka od serca :-)
UsuńPesta z jałmużnę jeszcze nie jadłam i mawet nie pomyślałam że można coś takiego zrobić :) Kasiu ciekawe dane i zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba wymyślać, aby się składniki nie zmarnowały :-)
UsuńKolejny pyszny przepis Kasiu! Czytałam wiele o dobroczynnych właściwościach jarmurużu , ale jakoś nigdy nie miałam na niego pomysłu. Dziękuję za Twoją propozycję, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJarmuż jest mega, całe szczęście, że dziś dostępny niemal wszędzie i myty!
UsuńMakaron z tuńczykiem to chyba najczęściej przygotowywane danie...Dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZgadza się...proste jak konstrukcja cepa i do tego pyszne!
UsuńUwielbiam jarmuż ale taki sam surowy najbardziej :)
OdpowiedzUsuń