Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami

 Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami.

Pomysł na zupę ze szparagami.


Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami
Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami


Zupa ze szparagami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Pojawiają się już młode ziemniaczki, które uwielbiam nawet solo. Przepis na zupę ze szparagami jest banalnie prosty i niezwykle szybki. Wszystkie składniki jeszcze dostępne na ryneczkach. ale przede wszystkim sezonowe. Szukajcie naszych polskich szparagów i ziemniaków młodych.


Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami
Zupa z młodymi ziemniakami szparagami


Składniki na zupę z młodymi ziemniakami i szparagami :

- pęczek zielonych szparagów

- młode ziemniaki, ile chcesz

- olio d'oliva evo

- ok. 3 łyżek masła

- 4 ząbki czosnku ( u mnie znacznie więcej, bo czosnek lubię)

- bulion warzywny lub drobiowy- nie masz? Woda + kostka bulionowa eco. Nie masz? Woda wystarczy- doprawisz parmezanem lub pecorino

- spora łyżeczka kurkumy w proszku

- siekany szczypior i koperek w ilości nawet do 5 łyżek

- kubek 200 g śmietanki 18% lub 30%

- opcjonalnie ser feta do podania. U mnie nie ma na zdjęciu, ale w daniu podczas konsumpcji był.


Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami
Zupa szparagowa


Jak zrobić zupę ze szparagów i młodych ziemniaków?

W dużym garnku na oliwie i maśle podsmaż pokrojone w kosteczkę, umyte i obrane ziemniaczki. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, smaż z ziemniakami mieszając od czasu do czasu. Wlej gorący bulion (wodę), dodaj kurkumę, zagotuj. Szparagi umyj, obierz, wyrzuć zdrewniałe części, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy, ale główki zachowaj na później. Zahartuj śmietanę zupą, dopraw solą i pieprzem wlej do zupy. Wymieszaj. Następnie dodaj siekany koperek i szczypiorek oraz główki szparagów. Gotuj na małym ogniu około minuty, tak, aby zdążyło zapyrkać. Podawać z fetą, ewentualnie parmezanem czy pecorino. Zupa szybko się gotuje, bo młode ziemniaki nie wymagają dużo czasu. Jest pyszna, szczególnie na drugi dzień!


Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami
Zupa z młodymi ziemniakami


Zuppa con patate novelle e asparagi .


La zuppa di asparagi e'l'idea perfetta per una cena o pranzo primaverile. Ci sono gia le patate novelle, che amo consumarle anche da solo. La ricetta e' molto facile e estremamente veloce. Tutti gli ingredienti sono disponibili sul mercato. 


Ingredienti per la zuppa con patate novelle e asparagi :

- un mazzetto di asparagi verdi
- patate a volonta
- olio evo
- in circa 3 cucchiai di burro 
- 4 spicchi d'aglio
- 1 litro o di piu del brodo vegetale
- 1 cucchiaino abbondante di curcuma in polvere
- erba cipollina e aneto tritati, anche 5 cucchiai ben pieni
- una tazza da 200 g di panna da cucina
- formaggio feta greco oppure pecorino siciliano grattato


Come fare la zuppa di asparagi e patate novelle?


In una pentola capiente da fondo doppio con olio evo e burro fate soffriggere le patate tagliate a dadini, lavate e sbuciate. Quindi aggiungete l'aglio tagliato a fette e soffriggete tutto per qualche minuto mescolando di tanto in tanto. Versate brodo bollente e aggiungete la curcuma, portate a ebollizione. Lavate gli asparagi, sbuciateli, eliminate le parti legnose, tagliateli a dadini e buttate in mezzo la zuppa. Conservate le teste di asparagi. Serviranno per dopo. Aggiungete la panna, sale, pepe, mescolate quindi assaggaite se manca di sale, pepe. Aggiungete l'erba cipollina e l'aneto, mettete pure le teste di asparagi e fate cuocere a fiamma bassa qualche minuto , giusto per bollire tutto un po ancora. Spegnete il fuoco e servite con feta greco o altro formaggio saporito come per esempio pecorino siciliano.


Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami
Zupa szparagowa









Komentarze

  1. Nie przepadam za szparagdami, może jednak zupę bym polubiła? Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadałam i ja, ale odkąd wiem, jaki zbawienny wpływ mają na nasze nerki i cały układ moczowy jestem wdzięczna, że w ogóle są dostępne i rosną :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!