Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami
Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami.
Pomysł na zupę ze szparagami.
Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami |
Zupa ze szparagami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Pojawiają się już młode ziemniaczki, które uwielbiam nawet solo. Przepis na zupę ze szparagami jest banalnie prosty i niezwykle szybki. Wszystkie składniki jeszcze dostępne na ryneczkach. ale przede wszystkim sezonowe. Szukajcie naszych polskich szparagów i ziemniaków młodych.
Zupa z młodymi ziemniakami szparagami |
Składniki na zupę z młodymi ziemniakami i szparagami :
- pęczek zielonych szparagów
- młode ziemniaki, ile chcesz
- olio d'oliva evo
- ok. 3 łyżek masła
- 4 ząbki czosnku ( u mnie znacznie więcej, bo czosnek lubię)
- bulion warzywny lub drobiowy- nie masz? Woda + kostka bulionowa eco. Nie masz? Woda wystarczy- doprawisz parmezanem lub pecorino
- spora łyżeczka kurkumy w proszku
- siekany szczypior i koperek w ilości nawet do 5 łyżek
- kubek 200 g śmietanki 18% lub 30%
- opcjonalnie ser feta do podania. U mnie nie ma na zdjęciu, ale w daniu podczas konsumpcji był.
Zupa szparagowa |
Jak zrobić zupę ze szparagów i młodych ziemniaków?
W dużym garnku na oliwie i maśle podsmaż pokrojone w kosteczkę, umyte i obrane ziemniaczki. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, smaż z ziemniakami mieszając od czasu do czasu. Wlej gorący bulion (wodę), dodaj kurkumę, zagotuj. Szparagi umyj, obierz, wyrzuć zdrewniałe części, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy, ale główki zachowaj na później. Zahartuj śmietanę zupą, dopraw solą i pieprzem wlej do zupy. Wymieszaj. Następnie dodaj siekany koperek i szczypiorek oraz główki szparagów. Gotuj na małym ogniu około minuty, tak, aby zdążyło zapyrkać. Podawać z fetą, ewentualnie parmezanem czy pecorino. Zupa szybko się gotuje, bo młode ziemniaki nie wymagają dużo czasu. Jest pyszna, szczególnie na drugi dzień!
Zupa z młodymi ziemniakami |
Zuppa con patate novelle e asparagi .
Ingredienti per la zuppa con patate novelle e asparagi :
Come fare la zuppa di asparagi e patate novelle?
In una pentola capiente da fondo doppio con olio evo e burro fate soffriggere le patate tagliate a dadini, lavate e sbuciate. Quindi aggiungete l'aglio tagliato a fette e soffriggete tutto per qualche minuto mescolando di tanto in tanto. Versate brodo bollente e aggiungete la curcuma, portate a ebollizione. Lavate gli asparagi, sbuciateli, eliminate le parti legnose, tagliateli a dadini e buttate in mezzo la zuppa. Conservate le teste di asparagi. Serviranno per dopo. Aggiungete la panna, sale, pepe, mescolate quindi assaggaite se manca di sale, pepe. Aggiungete l'erba cipollina e l'aneto, mettete pure le teste di asparagi e fate cuocere a fiamma bassa qualche minuto , giusto per bollire tutto un po ancora. Spegnete il fuoco e servite con feta greco o altro formaggio saporito come per esempio pecorino siciliano.
Zupa szparagowa |
Nie przepadam za szparagdami, może jednak zupę bym polubiła? Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńNie przepadałam i ja, ale odkąd wiem, jaki zbawienny wpływ mają na nasze nerki i cały układ moczowy jestem wdzięczna, że w ogóle są dostępne i rosną :-)
UsuńBardzo lubię młode warzywa i tęsknię . Zupa świetna. Jednak poczekam jeszcze chwilę na nowe kartofelki i szparagi.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam szparagi i mogłabym je jeść przez okrągły rok. Ten przepis na zupę bardzo mi się podoba, takie słońce na talerzu :-) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTa zupa wręcz przywołuje słońce! Musi być przepyszna i uwierz, że gdybym miała szparagi pod ręką, to już bym gotowała! No i te młode ziemniaczki... Mmmm...
OdpowiedzUsuń