Podstawowe ciasto na pizzę

 Podstawowe ciasto na pizzę.

Przepis na pizzę.


Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę


Włochy to słońce, gorący temperament, świeżo parzona kawa i wyśmienita kuchnia. A jeśli kuchnia to oczywiście Jej Wysokość Pizza! To również cała masa makaronów z przeróżnymi dodatkami, to pyszne sery, dojrzewające szynki i świeże owoce morza. Ale wierzę, że przepis na podstawowe ciasto na pizzę przyda się każdemu.


Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę


Mam w dłoniach przepięknie wydaną i niesamowicie smakowitą książkę: "Italia. Amore mio" autorstwa Cristiny Catese.  Cristina urodziła się w typowej włoskiej rodzinie: jest córką gospodyni domowej i pracującego taty. Dorastała otoczona miłością do jedzenia i tradycji kulinarnych i w zamian dostała podniebienie gotowe na eksperymenty i wyczulone na piękno płynące z jedzenia w towarzystwie. 


Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę


Czytam książkę z zapartym tchem i ciągle mnie zaskakuje. Postanowiłam odtworzyć pizzę. Sama nie wiedziałam, do której zabrać się najpierw:  pizza romana, napolitana, a może pinsa? Zatrzymałam się na podstawowej wersji ciasta, które bez problemu przygotujecie w domu na zwykłej blasze do piekarnika. Warto wiedzieć, że w przypadku pieczenia pizzy na blasze, a nie na specjalnym kamieniu, powierzchnia blachy musi być lekko natłuszczona oliwą z oliwek i oprószona semoliną. Dzięki temu pizza nie przyklei się i uzyska mączny smak, jak ta pieczona w piecu opalanym drewnem. JA na blaszkę podłożyła natłuszczony papier do pieczenia ponieważ mój piekarnik ostatnio robi mi niezłe numery. 

Podstawowe ciasto na pizzę to mąka, drożdże i woda. 

Mąka- możemy użyć 500 g profesjonalnej mąki na pizzę o sile najmniej W320 lub mieszanki mąki ) i mąki manitoba. Jeżeli nie mamy silnej mąki, możemy wykorzystać mąkę 00 lub białą mąkę orkiszową jednak należy pamiętać, że jej połączenie wymaga więcej czasu- w procesie składania pizza pochłonie więcej mąki. 

Drożdże: do wyrabiania pizzy nadają się zarówno świeże jak i suche drożdże. Warto używać drożdży suchych, które w transporcie nie zepsują się pod wpływem wahań temperatury i sprawdzą się w procesie wyrastania. Możemy również stosować zaczyn chlebowy.

Woda: polecana jest woda niegazowana, ale można używać też wody z kranu w temperaturze pokojowej.



Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę


Podstawowe ciasto na pizzę:

- 300 g mąki 0

- 200 g mąki manitoba

- 400 g wody

- 2 g suchych drożdży

- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

- 10 g soli

- pół łyżeczki cukru

- dodatkowo : 2 garści mąki 0


Przygotowanie :

Przesiewamy i mieszamy mąki. Jeśli nie masz takiej kombinacji użyj 00 jak ja. Do miski wsypujemy 400 g, a pozostałe 100 g odkładamy na bok. Połowę drożdży rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do 400 g mąki. Wsypujemy cukier, mieszamy i wlewamy pozostałą wodę. Na początku mieszamy drewnianą łyżą. Ciasto powinno być miękkie i klejące. Gdy składniki się połączą, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 22 stopni do piekarnika z włączonym światłem na 6-8 godzin, aby ciasto potroiło swoją objętość. Na zewnętrznej części miski możemy zaznaczyć ołówki wielkość ciasta. Gdy zaczyn stanie się miękki, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki, wyrabiamy ciasto.

Wyrabianie ręczne:

Na stolnicę przesypujemy 100 g mąki, odmierzonej wcześniej z całości, i łączymy ją z pozostałą ilością suchych drożdży. Dodajemy zaczyn i szpatułką do ciasta mieszamy wszystkie składniki, podważając je i nakładając na siebie, bez dodatku mąki. Kiedy składniki zaczną się łączyć i tworzyć konsystencję, która nie przywiera do stolnicy, dodajemy łyżkę oliwy i sól. Ponownie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut do całkowitego połączenia się składników. Powinno być miękkie i odchodzić od stolnicy. Używamy szpatułki, ponieważ ciasto jest dość klejące. 

Wyrabianie w robocie: 

Do misy robota kuchennego przekładamy zaczyn, 100 g mąki , pozostałą ilość suchych drożdży i przy użyciu mieszadła w kształcie litery K wyrabiamy ciasto na średnich obrotach. Po kilku sekundach powinno nabrać odpowiedniej konsystencji. Przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i ponownie wkładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy krótko, dodajemy oliwę i sól, i mieszamy mniej więcej minutę do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką 0.

Formowanie pizzy :

Na tym etapie dodajemy tyle mąki, aby wyrobić ciasto. Pamiętamy, aby dodawać ją stopniowo. Zaczynamy od złożenia ciasta na kształt portfela, składając dwa przeciwległe boki do środka, jeden na drugi. Ciasto i dłonie oprószamy mąką i ponownie składamy na dwie części. Jeżeli uznamy, że ciasto wciąż jest zbyt miękkie, możemy ponownie je złożyć. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin, a nawet na 3 dni, aby wyrosło. Wyjmujemy je z lodówki, przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny i pozostawiamy do ogrzania. Następnie składamy je jeszcze dwa razy, pamiętając, aby przy każdym złożeniu oprószyć mąką. 

Porcjowanie:

Ciasto dzielimy na części o wadze 270-300 g. Przekładamy je na oprószony mąką blat, formujemy kulę i obtaczamy dookoła w mące. Następnie owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. o tym czasie możemy nadać pizzy kształt.  

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do pieczenia możemy użyć blachy do pieczenia lub specjalnego kamienia, który należy nagrzewać w piekarniku co najmniej godzinę. Uformowane ciasto przekładamy na kamień lub blachę oprószoną semoliną. Doprawimy je pomidorami i oliwą. A w moim przypadku z dodatkiem duszonych porów, cebuli i grillowanej papryki oraz oscypka. Nazwałabym ją pizzą chłopską. Pizzę skomponowała moja córka Marysia. 

Pieczemy pizzę 10 minut mniej więcej , aż boki się zrumienią i lekko przypalą. Jeśli używasz mozzarelli to jest ten moment, wyciągnij pizzę, posyp mozzarellą  i włóż ponownie do piekarnika. Piecz do chwili, aż ser się rozpuści. 

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę
Podstawowe ciasto na pizzę


Książka jest swoistą biblią kuchni włoskiej, księgą pisaną sercem i podaną jak na dłoni. Znajdziemy w niej nie tylko pizzę, ale również makarony, antipasti, primi, secondi, desery, ale również dodatki i street food!

Dzięki książce poznacie także przepisy na domowy makaron. Razem z autorką wyruszycie w fascynującą kulinarną podróż rzez wszystkie regiony gorącej Italii. 

Dziękuję za egzemplarz do skosztowania slowne.pl



Komentarze

  1. Chyba każdy Włoch ma swój przepis na ciasto na pizzę. Zresztą to ciasto różni się w zależności od regionu. I ja przywiozłam swój ulubiony przepis z Włoch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się! Przepisów jest mnóstwo. Ten się sprawdza dla początkujących. Jest całkiem niezły, A dzięki temu, że można przechowywać ciasto w lodówce do 3 dni można sobie pozwolić na pizzę nawet codziennie. Dodatki wykombinował A Marysia z lekką moją pomocą. Ale moja ulubiona to jest najzwyklejsza, pomidory mozzarella listki bazylii ewentualnie długodojrzewająca szynka to wszystko.

      Usuń
  2. Uwielbiam domowe pizze. Po pierwsze robię że składników takich jak chce, wiem co jem i ten smak. Przy tym można spędzić wspaniałe przy jej tworzeniu czas z rodzinką. Twój przepis jest ciekawy, więc chętnie wypróbuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba sobie sprawię taką książkę :) uwielbiam włoską pizze i nie tylko. Powiem Ci Kasiu że ja chyba tylko we Włoszech jem pizzę, jakoś w innych miejscach mi nieb smakuje :) coś w tym musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, przepis na pizzę przyda się każdemu. Włoskie smaki uwielbiam I chętnie skorzystam z z podanego przez Ciebie przepisu. Książka wygląda bardzo interesująco. Może się skuszę 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!