Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.

 Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.


Makaron z sezonowymi warzywami, pomysł na szybki obiad.


Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.


Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem, to danie szybkie i sezonowe. Jest nie tylko pyszne, ale zdrowe, dzięki zastosowaniu niewielkiej ilości składników niewymagających długiej obróbki termicznej.

Danie jest szybkie i ma cudowne kolory. Wykorzystałam makaron tagliatelle ze szpinakiem, szpinak jest lekko wyczuwalny, makaron jest z pszenicy durum.


Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.



Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.


Składniki na szybki obiad:

- oliwa z oliwek Carrefour

- tagliatelle ze szpinakiem

- puszka tuńczyka

- pomidor malinowy

- cukinia

- natka pietruszki

- sól i pierz do smaku

- tarte pecorino


Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.


Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.

Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.


Jak zrobić szybki obiad?

Ugotuj makaron al dente. Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek, jeśli lubisz dodaj posiekany czosnek, cukinię i szybko podsmaż. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kawałki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość lekko mieszaj od czasu do czasu. Wrzuć makaron na patelnie, wymieszaj. Serwuj z oliwą z oliwek i sporą ilością tartego pecorino.

Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.


Tagliatelle con zucchine, pomodoro e tonno.

Pasta con le verdure di stagione, un'idea per una cena veloce.


Le tagliatelle con zucchine, pomodoro e tonno sono un piatto veloce e di stagione. Non e'solo deliziosa questa ricetta, ma anche molto salutare, visto che useremo ingredienti di stagione freschi e profumati e che non richiedono lunghi trattamenti di cottura. Piatto ha colori meravigliosi perche ho usato le tagliatelle agli spinaci.


Ecco gli ingredienti per una cena veloce:

- olio d'oliva evo

- tagliatelle agli spinaci

- scatoletta di tonno

- pomodoro

- zucchine

- prezzemolo

- sale e pepe qb.

- pecorino gratuggiato


Cuocete la pasta al dente. Nel frattempo fate scaldare l'olio d'oliva, se vi piace aggiungete anche un spicchio d'aglio tritato. Buttate su le zucchine tagliate a pezzi lunghi e cuocete velocemente. Mettete anche un pomodoroe fatelo sciogliere. Agiustate di sale e pepe. Mescolate di tanto in tanto. Buttate la pasta e mescolate leggermente. Servite con prezzemolo e pecorino tritato assieme con un filo d'olio evo.



Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.
Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.

Tagliatelle z cukinią, pomidorem i tuńczykiem.

Komentarze

  1. Zapowiada się naprawdę smaczny i szybki obiad. Chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te letnie wariacje na temat makaronu. Wersje warzywne jak najbardziej uwielbiam i nawet wczoraj przygotowałam podobny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. W takie upały stać jeszcze przy garach to koszmar. Też wybieram szybkie przepisy. Chętnie wypróbuję Twój, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo apetycznie :) cukinia u mnie jest i to dość sporo, także z chęcią wykorzystaam ją do takiego pysznego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makaron z tuńczykiem szczególnie w sosie pomidorowym. Może następnym razem dodam cukinie by cos w nim zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kuszący ten Twój makaron. Jest późno, a narobiłaś mi taaaskiego smaka. Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!