Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów.
Kampania informacyjno - promocyjna - ENJOY EUROPEAN QUALITY FOOD - prezentująca wina, oliwy i sery posiadające oznaczenie Denominazione d'Orgine, Indicazione Geografica i Specialita Tradizionale Garantita.
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
22 lutego 2023 wraz z blogerami, mediami i przedstawicielami włoskiej kultury jedzenia, miałam przyjemność uczestniczyć w kulinarnym wydarzeniu z Cristiną Catese i Marco D'arce. Spotkanie odbyło się w ramach EEQF- Enjoy European Quality Food. Mieliśmy niebywałą przyjemność zapoznać się bliżej z produktami z Europejskimi znakami jakości ChNP, ChOG, GTS.
.png) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
Projekt, w którym wszyscy braliśmy udział powstał w celu promowania wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem miejsca pochodzenia, aby propagować i zwiększać świadomość ich certyfikowanej jakości. Produkty te charakteryzują się unikalnym i niezrównanym smakiem. Są one owocem wieloletniej tradycji, na którą składają się historia, miejsce pochodzenia i wytwarzający je ludzie. Razem tworzą one zaskakującą symfonię smaków.
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
To było spotkanie nie tylko z włoską kulturą jedzenia, ale przede wszystkim z historią i dziedzictwem, ponieważ dzięki ich ugruntowanym, tradycyjnym metodom wytwarzania, zawsze wysokim standardom jakościowym, nierozerwalnej więzi z obszarem pochodzenia oraz- niewątpliwie- oryginalnej strukturze społeczno- kulturowej i przedsiębiorczej, do której należą z całą odpowiedzialnością można je nazwać dziedzictwem.
Przygotowaliśmy wyśmienite menu:
- Zielona Pasta
- Bruschetta z pieczoną papryką i Provolone ChNP
- Sos stracchino z porami i kapustą
- Ciasto na pizzę i mini calzone
- Tiramisu z truskawkami i Prosecco z ciemną czekoladą
- Salsa Fondue z klopsikami
.png) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
Wszystkie dania były wyśmienite, niewątpliwie ich smak podkreślały produkty z oznaczeniami DOP, IG i STG. Oznaczenia te mają wielką wartość ze względu na ich oryginalność i wyjątkowość. Szerzenie informacji, zwiększanie rozpoznawalności, promocja, ochrona, nadzorowanie produktów spożywczych z oznaczeniem nazwy pochodzenia to kluczowe aspekty umożliwiające zachowanie i kontynuację wartości kultury europejskiej. Wdrażanie tych działań w życie oznacza także społeczną i kulturową odpowiedzialność wobec nieocenionego dziedzictwa, nie tylko europejskiego, ale i ogólnoświatowego.
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
Na warsztatach obecne były moje córki: Sara i Marysia. Pomagały jak mogły i nieźle sobie radziły pomimo tremy.
Gotując w takiej atmosferze i na takich produktach niemal natychmiast przenosimy się do Włoch, gdzie z pozoru to samo słońce, a jednak świeci inaczej. Przenosimy się do miejsc, gdzie ziemia z niebywałą precyzją rodzi rok w rok, miesiąc w miesiąc, dzień w dzień pachnące dary natury. Zapach, gwar ciasnych uliczek łaskocze w nosie aromatem bergamotki, akacji, glicynii, pomarańczy i szałwii. Gdy zamkniemy oczy, zdawać by się mogło, że dotykamy koniuszkami palców liści drzew oliwnych, czujemy na twarzy kwiaty migdałowe. To niebywałe co może zrobić z człowiekiem niepozbawionym wrażliwości dobre, autentyczne i prawdziwe jedzenie. Może wprowadzić w błogostan, podarować spokój i zdrowie, ale też napełnić energią i humorem, jak to we Włoszech bywa.
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
Nadgryzając kawałek Provolone Valpadana DOP, po moim kręgosłupie bezwstydnie przebiegł przemiły pikantny dreszcz i całe szczęście, że koleżanka zaproponowała mi odrobinkę Moscato d'Asti DOCG. Niemal natychmiast poczułam niezrównany bukiet, delikatny i intensywny smak, przywołujący woń glicynii i lipy, brzoskwini i moreli z nutami szałwii, cytryny i kwiatu pomarańczy. Ten łyk dodał mi energii i otulił również nasze truskawkowe tiramisu.
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
Już niebawem pojawią się tutaj przepisy z warsztatów, uważam, że warto, bo nie tylko są pyszne, ale i mają cudowną moc - być może zaprowadzą Cię za rękę do miejsc, które zawsze chciałeś zobaczyć, powąchać, poczuć i pogłaskać? Może to będzie wstęp do podróży, która odmieni podejście do jedzenia? A może to będzie podłożenie ognia pod tęsknotę , by żywiej rozpalić ogień miłości do produktów autentycznych, tradycyjnych, które nie rodzą się ot tak sobie, niczym pstryknięcie palcami.
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
.jpeg) |
Warsztaty kulinarne i degustacja włoskich produktów. |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!