Orzotto al pomodoro
Orzotto al pomodoro.
Jednogarnkowy obiad z kaszy pęczak. Kaszotto pomidorowe.
Orzotto al pomodoro |
Zadziwicie zapewne swoich znajomych i rodzinę tym niezwykle pożywnym talerzem pełnym prozdrowotnych właściwości odżywczych. Orzotto al pomodoro lub inaczej, kaszotto pomidorowe, to świetna alternatywa dla risotto. Podmienimy tutaj ryż na kaszę pęczak. Właściwości prozdrowotne pęczaku powinny docenić przede wszystkim osoby cierpiące na wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami. Pęczak to dobre żródło witamin grupy B, manganu i selenu. Pęczak niesłusznie uważany jest za gorszy sort, jakby produkt odpadowy, gorszej jakości, a to właśnie całe ziarna pęczaku są surowcem wyjściowym do produkcji pozostałych rodzajów kaszy jęczmiennej i mają najwięcej wartości odżywczych.
Składniki na orzotto di pomodoro:
- ok. 250 g pęczaku
- 1 czerwona cebula
- 20 g masła
- gałązki świeżego rozmarynu
- salsa pomidorowa u mnie domowej roboty
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 pomidory malinowe pozbawione skórki, posiekane drobno
- garść parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie zielony groszek gotowana marchewka pokrojona w kosteczkę, szczypior
Orzotto al pomodoro |
Jak zrobić orzotto al pomodoro?
Obraną i osiekaną cebulkę podsmażajcie w garnku na oliwie, z masłem i świeżym rozmarynem- umytym i pozbawionym łodyżki. Wsypcie pęczak i mieszajcie od czasu do czasu drewnianą łyżą . Wlejcie salsę pomidorową - ile chcecie, ale nie za dużo, około 200 ml. Mieszajcie i od czasu do czasu, tak jak w risotto, dolewajcie po trochu bulionu warzywnego. Mieszajcie do chwili, aż pęczak zacznie pęcznieć. Dodajcie siekanych pomidorów, groszku mrożonego, nawet kawałków gotowanej marchewki i mieszając gotujcie jeszcze 10 minut. W razie czego podlewajcie bulionem. Zostawcie na chwilkę zanim podacie. Nie zapomnijcie o parmezanie, oliwie z oliwek i szczypiorku.
Orzotto al pomodoro |
Orzotto al pomodoro.
Stupite parenti e amici con questo salutare e saporitissimo piatto d'orzo cotto alla maniera di un risotto.
Igredienti ( per 4 porzioni ):
- 250 g di orzo perlato
- 1 cipolla rossa
- 2 cucchiai di olio evo
- circa 20 g di burro
- 1 rametto di rosmarino
- 200 ml circa di passata di pomodoro
- 1 l di brodo vegetale
- 2 pomodori ramati
- 40 g di parmigiano grattugiato
- sale, pepe nero macinato al momento
- erba ciollina o basilico fresco per rifinire il piatto
Sbuciate la cipolla , tritatela finemente e fatela soffriggere in una casseruola con l'olio, il burro e il rametto di rosmarino lavato e sfogliato. Unite l'orzo e fatelo insaporire qualche istante, mescolando in continuazione con un cucciaio di legno. Aggiungete anche la passata di pomodoro, mescolate e continuate la cottura come er un normale risotto, bagnando di tanto in tanto con um mestolino di brodo vegetale bollente e rigirando spesso. Quando mancheranno circa 10 minuti al termine della cottura, aggiungete anche i pomodori ramati ben lavati, privati dei semi e tagliati a dadini regolari. A cottura ultimata togliete dal fuoco, incorporate il parmigiano e regolate di sale e pee, lasciate mantecare un paio di minuti prima di servire , quarnendo il piatto con erba cipollina oppure il basilico fresco.
Trucchi e consigli :
Risetto all'orzo generico, preferite per questa ricetta l'orzo perlato. Mediante la perlatura vengono eliminati i primi tre strati della corteccia di questo cereale: i temi di cottura diminuiscono e il sapore ne guadagna in delicatezza senza perdere nessuno dei fondamentali principi nutritivi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!