Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku

Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku.


Ciasto czekoladowe z resztek po wyciśnięciu soku.


Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku
Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku


Ciasto czekoladowe z resztek po wyciśnięciu soku jest niesamowicie zdrowe, aromatyczne i pełne błonnika. Jest to idealny sposób na niemarnowanie wytłoczyn i bycie zero waste. Nienawidzę marnować żywności i mam dziką satysfakcję z tego, że nawet mi to nieźle wychodzi. Aby zachować umiar i nie wyrzucać, wystarczy nakładać mniejsze porcje na talerz, szczególnie dzieciom. I uczyć je tego, od małego. 


Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku
Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku


Składniki na ciasto z resztek po wyciśnięciu soku:

- około 2 szklanek pulpy warzywno owocowej, u mnie : jabłko, marchewka, burak, pietruszka, seler

- 1, 5 szklanki mąki orkiszowej, ale może być też tortowa

- 3 porządne łyżki kakao

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 jaja

- pół szklanki oleju np. rzepakowego

- pół szklanki cukru np. brązowego

- 150 ml mleka

Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku
Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku


Jak zrobić czekoladowe ciasto z pulpy po wyciśnięciu soku?

W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj olej i teraz stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj za pomocą miksera. Na koniec powoli , łyżka po łyżce dodawaj pulpy owocowo-warzywnej, mleko i dokładnie, ale krótko zmiksuj. Ciasto powinno być lekko gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie skoryguj za pomocą mąki, jeśli za gęste skoryguj za pomocą mleka. 

Formę okrągłą lub długą keksówkę wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz około 45 minut w 175- 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. 


Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku
Czekoladowe ciasto z pulpy po wyciskaniu soku


Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub oblej polewą. Ciasto jest pozytywnie naładowane błonnikiem. Jest pyszne!

Komentarze

  1. Mam pytanie. Czy sok wyciska pani z obranych warzyw i owoców? Ja robię ciasto marchewkowe z pulpy po wyciskaniu marchewki ale wtedy ją obieram.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obieram raz , a raz zostawiam tylko wyszorowane dobrze. To zależy czy mi się skórka podoba :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!