Penne all'aglione z piekarnika
Penne all'aglione z piekarnika.
Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem i skórką pomarańczową zapiekane pod mozzarellą.
Penne all'aglione z piekarnika |
Makaron to jest to danie, które w naszym domu można jeść garściami. Na pęczki. Zawsze się sprawdzi, jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. Zrób ten makaron i przekonaj się jak prosta i aromatyczna może być kuchnia włoska.
Penne all'aglione z piekarnika |
Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych ( u mnie mrożone w sezonie pomidory całe, pozbawione skórki, pakowane po 1 kg ) - i to jest ten moment, kiedy cieszę się jak dziecko, kiedy sięgam do czeluści mojej zamrażary.
- 400 ml polpa di pomodoro
- spora główka polskiego czosnku
- peperoncino macinato
- sól i pieprz do smaku
- olio evo
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- mozzarella w plastrach
- parmigiano regiano
Penne all'aglione z piekarnika |
Jak zrobić makaron w sosie pomidorowym?
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Pomidory posiekaj w drobną kostkę, a na oliwie podsmaż czosnek, ale tak, aby nie zbrązowiał- uważaj, nie przypal go. Pomidory świeże dokładamy do czosnku i pozwalamy odparować nadmiarowi płynu. Kiedy sos nieco zgęstnieje, dodajemy pulpę pomidorową. Szczyptę peperoncino dokładamy do sosu, kto lubi świeże peperoncino szatkuje, a kto lubi w proszku- proszę bardzo. Należy tylko pamiętać, aby nie przesadzić z pikantnością, to powinno być indywidualne podejście każdego smakosza. Pod koniec bulgotania sosu, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i pieprz.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i wkładamy do naczynia do zapiekania. Kładziemy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem i pieczemy do rozpuszczenia sera i lekkiego przybrązowienia makaronu. I właściwie gotowe!
Penne all'aglione al forno.
Pasta al pomodoro con algio e buccia d'arancia al forno con mozzarella.
Penne all'aglione z piekarnika |
La pasta e'un piatto che piace a tutti senz'altro. E di iu e' facilissimo da preparare.
Ingredienti:
- 1 kg di omodori freschi
- 400 g di polpa di pomodoro
- una grossa testa di aglio
- 1 peperoncino
- olio evo
- scorza d'arancia fresca
- mozzarella a fette
- parmigiano
Penne all'aglione z piekarnika |
Come fare la pasta al pomodoro?
Preriscaldiamo il forno a 175 gradi.
Tagliare i pomodori a cubetti e soffriggere l'aglio nell'olio d'oliva, ma senza bruciarlo.Unite i pomodorini freschi all'aglio e fate evaporare il liquido in eccesso. Quando la salsa si addensa un po' aggiungere la polpa di pomodoro, peperoncino tagliato a pezzettini fini fini. Non esageriamo pero. Dopo di che mettiamo anche bucia d'arancia grattuggiata e pepe. Cuciniamo 5 minuti. Nel frattempo cuoci la pasta e mescola bene con la salsa. Metti in una pirofila da forno e copri con mozzarella. Inforna e cuoci finche la pasta diventi dorata e formaggi si sciolgono. Servire immediatamente!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!