Lasagne z mikrofalówki
Lasagne z mikrofalówki.
Klasyczne lasagne pieczone w mikrofalówce.
Lasagne z mikrofalówki |
Lasagne z mikrofalówki to danie dla nieposiadających piekarnika. Dla tych, którzy chcieliby zjeść lasagne, a posiadają tylko mikrofalówkę. Kuchnia włoska całe szczęście jest dostępna również dla nich. Czas przygotowania to mniej więcej godzina, składniki podaję dla 4 osób, a gotowanie zajmie Wam około 35 minut.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonej polędwicy wieprzowej
- 200 g białej surowej kiełbasy
- 30 g suszonych grzybów
- 100 g masła
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 10-20 listków świeżej bazylii
- tymianek
- 1 kostka rosołowa
- koncentrat pomidorowy
- starty parmezan
- około 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pierz do smaku
Lasagne z mikrofalówki |
Lasagne z mikrofalówki |
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i moczymy w odrobinie ciepłej wody. Gotujemy trzy litry niezbyt słonej wody. Płaty lasagne wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem, delikatnie poruszamy widelcem, aby oddzielić poszczególne kawałki, następnie wstawiamy do mikrofalówki z maksymalną mocą i gotujemy makaron przez 4 minuty, ponownie mieszamy w połowie gotowania z tą samą procedurą. Pozostawiamy na 10 minut, wyłączona mikrofalówka oczywiście. Następnie odsączamy z wody i rozkładamy na ściereczce kuchennej, plaster po plastrze makaronu.
Marchewkę i selera oraz cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno, następnie wsypujemy do niedużego naczynia, dodajemy olej i połowę masła. Gotujemy z maksymalną mocą przez 3 minuty z funkcją mikrofal, pamiętając o zamieszaniu w połowie gotowania. Wymieszaj widelcem kiełbasę bez skóry i mięso. Jeśli chcesz możesz zmielić kiełbasę w maszynce do mięsa. Dodaj odsączone i bardzo drobno posiekane grzyby, pokruszoną kostkę bulionową i przecedzoną przez drobne sitko wodę grzybową. Dobrze wszystko wymieszaj, przykryj i włóż do mikrofali na maksymalną moc, gotuj 5 minut, a następnie zmniejsz do połowy mocy i gotuj przez około 10 minut. Zamieszaj dwa lub trzy razy. Po ugotowaniu dopraw solą i pieprzem, przygotuj beszamel lub użyj gotowego sosu. Jeśli chcesz przygotować beszamel w mikrofali, to przepis poniżej. Posmaruj masłem prostokątny pojemnik do zapiekania z niskimi krawędziami, ułóż warstwę płatów lasagne, rozsmaruj łyżkę lub dwie sosu i dodaj trochę sera. Następnie połóż drugą warstwę makaronu na której rozsmaruj cienką warstwę beszamelu, zawsze dodając utarty parmezan. Kontynuuj w ten sam sposób warstwy lasagne doprawione sosem, z beszamelem , dopóki nie skończy się makaron. Ostatnią warstwę makaronu przykryj beszamelem i dodaj kilka łyżek sosu. Rozłóż pozostałe masło pokrojone na malutkie kosteczki na beszameli i posy parmezanem. Gotuj na maksymalnej mocy z funkcją mikrofal przez około 5 minut i z funkcją grill przez kolejne 5 minut. Po ugotowaniu pozostaw na następne 5 minut w wyłączonej mikrofalówce.
Lasagne z mikrofalówki |
Składniki oraz przygotowanie beszamelu w mikrofalówce:
- 600 ml mleka 3,2%
- 60 g masła
- 60 g białej mąki 00
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować beszamel w kuchence mikrofalowej?
Przesianą mąkę wsyp do garnka i ciągle mieszając łyżką dodaj zimne mleko uważając, aby nie powstały grudki. Dodaj połowę masła pokrojonego na malutkie kosteczki, umieść pojemnik w mikrofalówce na maksymalnej mocy i gotuj 6 minut, mieszając sos co najmniej dwukrotnie zaczynając od połowy gotowania. Resztę masła wymieszaj ze szczyptą soli, gałką i pieprzem, dodaj i następnie pozostaw w wyłączonej mikrofali przez 3 minuty. Można dodać tartego parmezanu.
Lasagne z mikrofalówki |
Lasagne al microonde.
Le lasagne al microonde sono un piatto per chi non ha il forno. Per chi vrrebbemangiare le lasagne e ha solo il microonde. Fortunatamente, anche la cucina italiana e' a loro disposizione. Il tempo di reparazione e'circa un'ora, ingredienti per 4 persone. Tempo di cottura richiedera circa 35 minuti.
Ingredienti:
Preparazione:
Lavare i funghi e tenerli al bagno in poca acqua tiepida. Fare bollire tre litri d'acqua non molto salata. Porre la asta in un recipiente, versare sopra l'acqua in ebollizione , smuovere delicatamente con una forchetta in modo da staccare i vari pezzi, poi infornare alla massima potenza e cuocere la pasta per 4 minuti smuovendola ancora a meta cottura con stesso procedimento. Lasciar riosare a forno spento per 10 minuti, quindi scolare e stendere su un telo. Mondare il sedano, la carota e la cipolla e tritarli finissimi. Versare il battuto in una casseruola non molto larga, unire l'olio e la meta del burro. Cuocere alla massima potenza per 3 minuti con la funzione MW, ricordando di mescolare a meta tempo. Unire mescolando con una forchetta la salsiccia senza pelle e la carne. Aggiungere i funghi scolati e tagliati fini, il dado sbricciolato e l'acqua dei funghi passata al colino. Mescolare bene, coprire e rimettere nel forno alla massima potenza per 5 minuti, proseguire poi la cottura a meta potenza per 10 minuti, mescolando altre due o tre volte. Terminata la cottura, aggiustare con sale e pepe. Preparare la bescimella oppure usare pronta, si puo comprare. Imburrare leggermente un recipente rettangolare a bordi bassi.Sistemare uno strato di lasagne, stendere una cucchiaiata o due dell'intingolo e aggiungere un poco di formaggio. Fare quindi un secondo strato di pasta su cui mettere un leggero strato di besciamella sempre aggiungendo il grana grattugiato. Proseguire altrettanto strati di lasagne condite con l'intingolo a strati di lasagne condite con bescimella sino ad esaurimento degli ingredienti. Coprire l'ultimo strato di pasta con besciamella e, per un migliore presentazione, aggiungere qua e la qualche cucchiaio d'intingolo. Distribuire sulla besciamella il restante burro a pezzettini e spolverare di grana unito ad un po'di ane grattugiato. Cuocere alla massima potenza con la funzione MW per circa 5 minuti e con la funzione GRILL per altri 5 minuti. A cottura ultimata. lasciare riposare in forno spento per altri 5 minuti.
Ingredienti e preparazione di besciamella:
- 600 ml di latte intero
- 60 g di burro
- 60 g di farina bianca 00
- noce moscata, sale e pepe qb
Lasagne z mikrofalówki |
Come preparare la besciamella nel microonde?
Versare in una casseruola la farina setacciata. Mescolando con un cucciaio unire il latte freddo facendo attenzione che non si fermino grumi. Aggiungere la meta circ del burro a pezzettini, mettere il recipiente nel forno alla massima potenza per 6 minutimescolando la salsa almeno due volte, a apartire da meta cottura.
Amalgamare il restante burro, un pizzico di sale, di noce moscata grattugiata e di pepe, quindi lasciare riposare nel forno spento per circa 3 minuti.Se lo si desidera si puo aggiungere una cucchiaiata di formaggio grana grattugiato.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!