Papryka faszerowana ziarnami i warzywami w sosie pomidorowym.
Papryka faszerowana ziarnami i warzywami w sosie pomidorowym.
Faszerowana papryka.
Faszerowana papryka pojawia się u nas często i w różnych wariantach. Jadamy ją całkowicie bez mięsa lub z mięsem, ale wspólnym mianownikiem jest zawsze kasza!
Moja propozycja na faszerowaną paprykę to wynik sprzątania lodówki.
Przepis apetyczny i prosty, który zawiera cenne witaminy i nie tylko jest zdrowy, ale świetny również na wynos, więc i praktyczny!
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Faszerowana papryka nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, jedynie dedykujemy jej czas i sezonowe warzywo jakim jest papryka. Niewątpliwie jest jej czas właśnie teraz. Kolorowa papryka doda nam energii. Zróbcie bo warto. Składniki w orientacyjnych ilościach, możecie dowolnie modyfikować.
Składniki :
- 300 g mięsa mielonego dowolnego
- 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
- 1 korzeń pietruszki starty na dużych oczkach
- 1 cebula i trzy ząbki czosnku posiekane
- 2 duże malinowe pomidory
- 1 siekana papryka czerwona dla smaku i wilgoci
- opcjonalnie kawałek gotowanej białej kapusty ( został mi z krokietów )
- 1 saszetka LunchMix Kupiec ( a w nim kasza gryczana, kasza pęczak, soczewica i czarnuszka )
- oliwa z oliwek EV
- spora ilość siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku, trochę wędzonej papryki
- butelka salsy pomidorowej
- kilka pękatych papryk
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Najpierw ugotuj saszetkę Lunch Mixu i odłóż na bok. Lunch Mix jest na bazie kaszy gryczanej, łączy w sobie pełnoziarniste zboża i warzywa strączkowe- soczewicę. Uzyskuje się w ten sposób nie tylko pyszny, harmonijny smak, ale też dobrą kompozycję aminokwasów, które budują białka. Dzięki temu aminokwasy ze zbóż uzupełniają się z aminokwasami ze strączków a organizm może je lepiej wykorzystać, jest to ważne w przypadku wegetarian i wegan.
Międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni i wsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, paprykę. Dosmacz przyprawami, lekko podsmaż. Po chwili dodaj mięso mielone, od czasu do czasu mieszaj, duś. Możesz dodać opcjonalnie siekaną kapustę wcześniej ugotowaną, tak jak ja.
Po chwili dodaj siekane pomidory i duś do chwili, aż wszystko ładnie zmięknie i przejdzie sobą.
Na samym końcu wsyp Lunch Mix, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odłóż na bok. Rozgrzej piekarnik. 185 stopni. Przygotuj formę, posmaruj masłem.
Papryki przekrój w poprzek, ale u samej góry tworząc z górnej odkrojonej części kapelusze- nakrywki.
Wypełnij farszem papryki, dociśnij. Przykryj czapeczkami, wypełnij papryką naczynie, zalej salsą pomidorową i zapiekaj. Jeśli będzie się wierzch zbytnio rumienić, przykryj folią aluminiową.
Piecz około 35-40 minut.
Podczas kiedy ja piszę ten post, moja papryka siedzi w piekarniku. Na zdjęciach jest przed włożeniem do piekarnika.
Zostało mi trochę farszu. Moja córka go z przyjemnością opędzlowała, jak to się u nas zwykło mówić.
Farsz jest cudownie pyszny i może być jedzony samodzielnie, ale jako, że miałam papryki postanowiłam je po prostu nadziać.
Smacznego!
Kolejna wspaniała i kolorowa propozycja, nie tylko na jesienne posiłki. Zazdroszczę trochę tych lunch boxów, to na pewno duże ułatwienie podczas gotowania. Nie widziałam u nas w Hiszpanii podobnych produktów. Fajnie, że wykorzystujesz wszystkie resztki I nie marnujesz jedzenia. Dzięki Tobie może I ja nauczę się tej sztuki :-)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne. Takie dania zdecydowanie podnoszą nastrój. U nas musi być nie tylko jesienią. Lubimy z kaszami, ryżem, warzywami lub mięsem.
OdpowiedzUsuń