Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.
Winne ziemniaki.
![]() |
Ziemniaki pieczone w winie. |
Ziemniaki pieczone w winie to super dodatek do mięs, ryb, kapusty itd. Smakują również solo. Chyba nie ma prostszego przepisu na winne ziemniaki.
![]() |
Ziemniaki pieczone w winie. |
Składniki na ziemniaki pieczone w winie:
- około pół kg ziemniaków obranych
- masło ( około 3 łyżek )
- cebula
- pół szklanki bulionu warzywnego
- mniej niż pół szklanki śmietany
- pół szklanki białego wina
- łyżeczka rozmarynu suszonego, sól, pieprz
![]() |
Ziemniaki pieczone w winie. |
![]() |
Ziemniaki pieczone w winie. |
Jak zrobić ziemniaki pieczone w winie?
Ziemniaki (obrane) kroję na małe cząstki, następnie układam je w rondlu, który wcześniej smaruję obficie masłem. Na patelni smażę cebulę do miękkości pokrojoną bardzo drobno. Duszę do chwili, aż z cebuli zrobi się krem. Tak przygotowaną cebulę wrzucam do ziemniaków. Jeśli akurat nie ma bulionu, to rozpuszczam wegetariańską kostkę warzywną w wodzie, następnie mieszam ze śmietaną, winem, rozmarynem, pieprzem, solą i zalewam miksturą ziemniaki. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i zapiekam około 40 minut.
Podaję np. z kapustką i mięsem czy białą kiełbasą z grilla. Jest pysznie!
![]() |
Ziemniaki pieczone w winie. |
![]() |
Ziemniaki pieczone w winie. |
Ten przepis na ziemniaki to prawdziwa perełka. Połączenie aromatu wina, masła i rozmarynu z pewnością nadaje ziemniakom wyjątkowego charakteru.
OdpowiedzUsuń