Ziemniaki pieczone w winie.

Ziemniaki pieczone w winie. 

Winne ziemniaki.


Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.



Ziemniaki pieczone w winie to super dodatek do mięs, ryb, kapusty itd. Smakują również solo. Chyba nie ma prostszego przepisu na winne ziemniaki.


Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.


Składniki na ziemniaki pieczone w winie:

- około pół kg ziemniaków obranych

- masło ( około 3 łyżek )

- cebula 

- pół szklanki bulionu warzywnego

- mniej niż pół szklanki śmietany

- pół szklanki białego wina

- łyżeczka rozmarynu suszonego, sól, pieprz


Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.

Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.


Jak zrobić ziemniaki pieczone w winie?

Ziemniaki (obrane) kroję na małe cząstki, następnie układam je w rondlu, który wcześniej smaruję obficie masłem. Na patelni smażę cebulę do miękkości pokrojoną bardzo drobno. Duszę do chwili, aż z cebuli zrobi się krem. Tak przygotowaną cebulę wrzucam do ziemniaków. Jeśli akurat nie ma bulionu, to rozpuszczam wegetariańską kostkę warzywną w wodzie, następnie mieszam ze śmietaną, winem, rozmarynem,  pieprzem, solą i zalewam miksturą ziemniaki. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i zapiekam około 40 minut. 

Podaję np. z kapustką i mięsem czy białą kiełbasą z grilla. Jest pysznie!


Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.

Ziemniaki pieczone w winie.
Ziemniaki pieczone w winie.


Komentarze

  1. Ten przepis na ziemniaki to prawdziwa perełka. Połączenie aromatu wina, masła i rozmarynu z pewnością nadaje ziemniakom wyjątkowego charakteru.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!