Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem.
Włoski sposób na fasolę w pomidorach z porem.
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem |
Kiedy byłam we Włoszech dość często jadłam fasolę. Tutaj w Polsce posługuję się fasolą suszoną, tam zaś przygotowywało się to danie ze świeżej lub mrożonej fasoli. Było po prostu szybciej i nie trzeba było jej moczyć, gotować, tylko wrzucało się ją na patelnię i...gotowe!
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem |
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 1 por
- bazylia do smaku ( świeża )
- oliwa z oliwek EVO
- sól
Jak zrobić fasolę z porem w pomidorach?
Najpierw ugotuj fasolę ( instrukcja na opakowaniu ). Pora pozbaw końcówki i zielonego pióropusza. Przetnij go wzdłuż i pozbaw dwóch pierwszych warstw liści. Umyj go i pokrój w cienkie krążki. Na patelni wlej oliwę z oliwek i do gorącej oliwy wrzuć pora, smaż go, aż zacznie się rozpadać. Dosmacz solą i pieprzem wedle uznania. Następnie wrzuć pomidorki koktajlowe i duś do chwili aż się rozpadną i zamienią w krem. Na końcu dodaj fasolę i wmieszaj w powstały sos.
I to by było wszystko. To danie jest sycące i przede wszystkim pyszne.
Smacznego!
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!