Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem

 Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem.

Włoski sposób na fasolę w pomidorach z porem.


Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem



Kiedy byłam we Włoszech dość często jadłam fasolę. Tutaj w Polsce posługuję się fasolą suszoną, tam zaś przygotowywało się to danie ze świeżej lub mrożonej fasoli. Było po prostu szybciej i nie trzeba było jej moczyć, gotować, tylko wrzucało się ją na patelnię i...gotowe!

Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem



Składniki:

- 500 g pomidorków koktajlowych

- 400 g fasoli Piękny Jaś

- 1 por

- bazylia do smaku ( świeża )

- oliwa z oliwek EVO

- sól 


Jak zrobić fasolę z porem w pomidorach?

Najpierw ugotuj fasolę ( instrukcja na opakowaniu ). Pora pozbaw końcówki i zielonego pióropusza. Przetnij go wzdłuż i pozbaw dwóch pierwszych warstw liści. Umyj go i pokrój w cienkie krążki. Na patelni wlej oliwę z oliwek i do gorącej oliwy wrzuć pora, smaż go, aż zacznie się rozpadać. Dosmacz solą i pieprzem wedle uznania. Następnie wrzuć pomidorki koktajlowe i duś do chwili aż się rozpadną i zamienią w krem. Na końcu dodaj fasolę i wmieszaj w powstały sos.

I to by było wszystko. To danie jest sycące i przede wszystkim pyszne.

Smacznego!


Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!