Jak dobrze ugotować fasolę?

 Jak dobrze ugotować fasolę?

Jak prawidłowo gotujemy suchą fasolę?



Jak dobrze ugotować fasolę



Po kilku próbach udało mi się ugotować fasolę Piękny Jaś w sposób prawidłowy! Nie wpadłam na to sama, ale wykorzystałam wiedzę zaczerpniętą z książki Dominiki Targosz! Jestem jej wdzięczna, że wreszcie krok po kroku zrozumiałam, gdzie popełniam błąd i od tego momentu moja fasolka zawsze jest ugotowana poprawnie! 


Jak dobrze ugotować fasolę
Jak dobrze ugotować fasolę


Nie trzeba fasoli poświęcać wiele czasu, ale warto pomyśleć o niej z wyprzedzeniem i namoczyć ją dzień wcześniej. Kiedy fasola zostanie przepłukana i zostanie dodana ostatnia woda do gotowania należy dodać jej aż tyle, żeby w trakcie gotowania nie odparowała cała i żeby powstał aromatyczny bulion.

Jeśli zadbasz o dobre dodatki do gotowania, fasola odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Nie zapomnij o soli! Zalecenie gotowania strączków w niesłonej wodzie to chyba najbardziej szkodliwa kuchenna plotka!


Jak dobrze ugotować fasolę
Jak dobrze ugotować fasolę


Składniki:

- 500 g suchej fasoli 
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- pół jabłka i inne dodatki do wyboru: gałązka świeżego tymianku, rozmarynu, majeranku lub szałwii, kawałek pora lub laska selera naciowego.


Jak dobrze ugotować fasolę
Jak dobrze ugotować fasolę


Jak dobrze ugotować fasolę?

Suchą fasolę namocz minimum 5 godzin, a najlepiej zostaw na całą noc. Wypłucz, zalej sporą ilością świeżej wody w dużym garnku. Dodaj przekrojoną na pół obraną cebulę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, olej, sól. Wrzuć wybrane dodatki z listy. Gotuj około 60 minut w zależności od rozmiaru fasolek, ale lepiej próbować, niż sugerować się czasem. Fasola ma być kremowa w środku i jednolicie ugotowana. Żadnej sody! Bulion spod fasoli jest wspaniały, można go wykorzystać do fasolki po bretońsku, zupy lub do blendowania fasolowego hummusu!

Ja wybrałam dodatek dymki, jabłka, czosnku, pora i oliwy z oliwek. Dodatki te sprawiły, iż moja fasola nie szumiałą podczas gotowania i nie musiałam usuwać piany. Ponadto zapach, który unosił się podczas jej gotowania był cudowny i zupełnie inny niż dotychczas. 

Wreszcie konkretny przepis na prawidłowo ugotowaną fasolę z książki "Roślinna sprawa" Dominiki Targosz.

Dziękuję!


















Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!